Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 15:07

Τελεσίγραφο Κομισιόν στη Google

Τη λήψη μέτρων, ώστε να αλλάξει επιχειρηματικές πρακτικές για τις οποίες διαμαρτύρονται ανταγωνιστές της, ζητεί από τη Google η Κομισιόν.

Τη λήψη μέτρων, ώστε να αλλάξει επιχειρηματικές πρακτικές για τις οποίες διαμαρτύρονται ανταγωνιστές της, ζητεί από τη Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας, Έρικ Σμιτ, προειδοποιώντας τον να λάβει μέτρα «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Σε περίπτωση που η Google συμμορφωθεί στις απαιτήσεις, η Κομισιόν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την έρευνα που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 έπειτα από πολλές καταγγελίες εναντίον της, κυρίως από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Microsoft. Σε αντίθετη περίπτωση, η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος, δήλωσε σήμερα ο Αλμούνια.

Όπως είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, η Google πρέπει να αλλάξει τις πρακτικές της καθώς στις αναζητήσεις δίνει προτεραιότητα στους δικούς της συνδέσμους (links), αντιγράφει περιεχόμενο από αντιπάλους της και συνοδεύει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων με διαφημίσεις.

Η Google πρέπει να απαντήσει «μέσα σε μερικές εβδομάδες» στις προτάσεις για τη διευθέτηση των θεμάτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Αλμούνια. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το τελικό «πακέτο διορθώσεων» που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποφύγει τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των μονοπωλιακών τακτικών.

Όπως διευκρίνισε ο Αλμούνια, ανεξάρτητα από το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία, η ΕΕ θα εξακολουθήσει τις έρευνές της εναντίον της Google σχετικά με άλλα ζητήματα ανταγωνισμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο