Όλοι οι ηγέτες στη Σύνοδο των G8 εξέφρασαν την επιθυμία τους να δουν την Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο ενώ τάχθηκε υπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη.
Όλοι οι ηγέτες στη Σύνοδο των G8 εξέφρασαν την επιθυμία τους να δουν την Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη και σημείωσε ότι χρειάζονται «τείχη προστασίας» για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Σημείωσε ότι η ευρωζώνη πιστεύει ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο επείγουσα σήμερα από ό,τι ήταν 2,5 χρόνια πριν.
«Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από την μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει συνέπειες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Για καλή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έκανε λόγο η Αγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι υπολογίζει σε αυτήν προκειμένου να βρεθούν λογικές λύσεις στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες για την κρίση στην ευρωζώνη.
«Θα έλεγα ότι συνεχίζεται η καλή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», είπε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει να υπάρξουν αποκλίνουσες θέσεις στις ευρωπαϊκές συνομιλίες.
«Εργάζομαι προς την κατεύθυνση της επίτευξης των λογικών λύσεων και έχω την αίσθηση ότι το ίδιο κάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ», κατέληξε.
Τη συμπαράσταση της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη στο Σικάγο.
«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ως προς τις προθέσεις της Γερμανίας, η οποία επιθυμεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει αρκετά μέχρι τώρα ώστε να επιλυθεί αποφασιστικά η κρίση στην ευρωζώνη.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την ελληνική κρίση
Εν τω μεταξύ σε δημοσιεύματα, ανταποκρίσεις και αναλύσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνεται ότι κατά τις συζητήσεις στη σύνοδο της G8 διαπιστώθηκε ότι μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε οδυνηρές οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία.
Η «New York Times» αναφέρεται στις «ανεπιθύμητες επιλογές» που θέτει για τους Ευρωπαίους ηγέτες η ελληνική κρίση χρέους. Επίσης, σημειώνεται η άποψη οικονομολόγων ότι όποιος θεωρεί ότι μια ελληνική αποχώρηση δεν θα προκαλέσει συστηματική μετάδοση του προβλήματος, αυταπατάται καθώς και η άποψη πολιτικών αναλυτών ότι η κ. Μέρκελ συζητά πλέον το θέμα της παροχής αναπτυξιακών κινήτρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας για την Ελλάδα.
Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι υπήρξε μικρή επιτυχία στη σύνοδο της G8 ως προς την εξεύρεση μιας συμφωνίας για τα επόμενα βήματα που θα κατευνάσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει από τους διεθνείς δανειστές της να προβούν σε σημαντικές υποχωρήσεις από το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας.
«Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας, οπότε επιθυμούμε να παραμείνουν μαζί μας. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πρακτορείο «Bloomberg» αναφέρεται στην στήριξη που παρείχαν οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ανάγκη προώθησης μιας αναπτυξιακής ατζέντας στην Ευρώπη έναντι μιας απομονωμένης Γερμανίας η οποία εμμένει στις περικοπές δαπανών.
Επίσης, προβάλλονται οι πληροφορίες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στο Καμπ Ντέιβιντ για τη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που ασκείται στην Ευρώπη ενώ ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, βρήκε σύμμαχο τον Μπαράκ Ομπάμα κατά της γερμανικής πολιτικής των εξισορροπημένων προϋπολογισμών και της μείωσης του χρέους.
Τέλος, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι πληθαίνουν οι φωνές μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κυρίως στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων στις ελληνικές επαναληπτικές εκλογές.
Τέλος φιλοξενούνται και οι απόψεις του Γκέρμαν Γκρεφ, πρώην υπουργού οικονομικών της Ρωσίας και σημερινού προέδρου της ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» και ότι «η καθυστέρηση της εξόδου της αποτελεί απλά "μαρτύριο" για τη χώρα».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP