Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2002 10:06

Νέα άνοδος στο Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών παρέμειναν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. O Nikkei έκλεισε στις 11.979,85 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξεως του 0,15%. Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο Nikkei διέσπασε το φράγμα των 12.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 11 Μαρτίου.

Μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.136,88 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,64%. Αυξημένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν και η συναλλακτική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δραστηριοποίηση ξένων θεσμικών επενδυτών.

«Οι ξένοι επενδυτές στρέφονται στις ιαπωνικές μετοχές μετά τις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο δεν θα είναι τόσο ισχυρή. Αντιθέτως, η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας οδεύει προς το τέλος και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ανάκαμψης», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/23/218238.htm .

Στην εν λόγω έκθεση, η οποία ήταν η πλέον αισιόδοξη από όσες έχουν εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια, επισημαίνεται ότι «ο ρυθμός επιδείνωσης της ιαπωνικής οικονομίας μετριάσθηκε, με την παραγωγή να αρχίζει να ανακάμπτει, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και την πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής των αποθεμάτων».

Το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε προσηλωμένο στις τράπεζες εν μέσω προσδοκιών ότι ο εν λόγω κλάδος θα ευνοηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Η μετοχή της UFJ Holdings, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιαπωνία, ενισχύθηκε κατά 6,35%.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες επηρεαζόμενες αρνητικά από τη συνεχιζόμενη άνοδο του γιεν, καθώς η παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/23/218259.htm για τη συγκράτησή του δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/23/218236.htm .

Οι μετοχές της Honda και της Canon, εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, υποχώρησαν κατά 3,4% και 3,56% αντιστοίχως.