Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Μαΐου 2012 16:25

Κομισιόν: Όχι για την ώρα σε ευρωομολόγα

Η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση για την παρούσα φάση, αλλά για αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί. Ανέφερε πάντως πως είμαστε «πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων έργων». Σταθερό «όχι» Βερολίνου στα ευρωομόλογα.

Η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση για την παρούσα φάση, αλλά για αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, αν και επανέλαβε τη γενική και γνωστή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα ευρωομόλογα θα συμβάλλουν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπαγί υπενθύμισε, ότι τον Νοέμβριο του 2011 η Επιτροπή πρότεινε τρία είδη ευρωομολόγων, το ένα εκ των οποίων αφορούσε τα λεγόμενα ομόλογα έργων. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων έργων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν οδικό χάρτη που να καθορίζει συγκεκριμένα βήματα για την δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση, η οποία θα οδηγήσει στην έκδοση ευρωομολόγων μεσομακροπρόθεσμα.

Αλλα και ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπενθύμισε ότι η πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ομόλογα έργων, τον Φεβρουάριο του 2011, δίνει προτεραιότητα σε διακρατικά έργα μεταφορών, ενέργειας και ευρυζωνικών δικτύων, τα οποία θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο, ο Αμ. Αλταφάζ τόνισε ότι τα ομόλογα έργων δεν αρκούν για να τονωθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ορισμένων κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, η Επιτροπή έχει προτείνει τη διάθεση 230 εκατ. ευρώ, ως το τέλος του 2013, για έργα υποδομών, με τα οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα μπορούσε να μοχλεύσει έως 4,6 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα έργα που θα επιλεγούν από την ΕΤΕπ θα πρέπει να είναι ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές. «Στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η κινητοποίηση πόρων που ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη, είτε από θεσμικούς επενδυτές, είτε από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία» δήλωσε ο Αμ. Αλταφάζ.

Τέλος, ο Ολιβιέ Μπαγί υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιήσει συνολικά 180 δισ. ευρώ.

Λίγο νωρίτερα το Βερολίνο επανέλαβε τη θέση του πως τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, μία ημέρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Σταθερό «όχι» από τη Γερμανία

Η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για την κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της χώρας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις Γαλλίας και Ισπανίας να εξεταστεί το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει τον Ιούνιο», είπε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση των συντακτών.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να συζητηθεί την Τετάρτη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ούτε και νέοι τρόποι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους.

Φέκτερ: Ανοησίες τα επιχειρήματα Ολάντ

Εν τω μεταξύ, «ανοησίες» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αναφορικά με την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της.

«Ανάπτυξη που χρηματοδοτείται από χρέος; Αυτές είναι προχθεσινές συνταγές. Τα επιχειρήματα του νεοεκλεγέντα Γάλλου προέδρου Oλάντ είναι ανοησίες και μας έβαλαν από την αρχή σε μπελάδες» σημειώνει η κ. Φέκτερ στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten.

O Ολάντε έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων και στην αύξηση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στις ασθενέστερες χώρες.

Η Φέκτερ δήλωσε πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα μέτρα λιτότητας πλήττουν αυτόματα την οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά το μέλλον, συμπλήρωσε, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις παράλληλα με επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η εκπαίδευση που στηρίζουν την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας: «Τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό με ένα νέο νόμισμα. Η υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, δεν μπορούν να αποφευχθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν εξαρχής την ανάπτυξη». Ανέφερε ακόμη πως «κάθε σενάριο που βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης είναι πολύ δύσκολο», είπε προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία ζητεί ο Αυστριακός αντικαγκελάριος

Κατηγορηματικά κατά της αναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και υπέρ μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, τάχθηκε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Όπως τόνισε, για τη διαπραγμάτευση του Συμφώνου χρειάστηκαν μήνες και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για χαλάρωσή του όπως δεν μπορεί να υπάρξει και συναίνεση για κάτι τέτοιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters