Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την ευρωζώνη, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ενώ σημείωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστούν οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.
Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την ευρωζώνη προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστούν οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος.
Εξέφρασε ακόμη τις ανησυχίες του ότι πολλοί Έλληνες δεν έχουν εκτιμήσει την βαρύτητα της κατάστασης και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι αληθινός και εξαρτάται από το αν οι Έλληνες θα στηρίξουν την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.
Προειδοποίησε ότι χωρίς περεταίρω ενίσχυση, η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ενώ υπολογίζει ότι το κόστος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα κυμανθεί από 500 δισ. ευρώ μέχρι ένα τρισ. ευρώ.
Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, το χρέος θα αυξηθεί, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν και η χώρα θα απομακρυνθεί από τις αγορές, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα είχε σημαντικές συνέπειες εντός και εκτός της ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τη χώρα».
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια συζήτησης εν όψει του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. ο Ρεν διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ένωση επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο ο ίδιος, όσο και η Επιτροπή θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει μέλος του ευρώ, αρκεί να διατηρήσει η Αθήνα την αποφασιστικότητα της για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Το ίδιο μήνυμα έστειλε την Ελλάδα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μια χώρα με τόσο υψηλό δημόσιο έλλειμμα».
Σημείωσε πάντως θεωρεί ενθαρρυντικό «πρώτον ότι απ΄ ό,τι φαίνεται ο ελληνικός πληθυσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και δεύτερον ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θέλουν να κρατήσουν στην ευρωζώνη την Ελλάδα».
Την προειδοποίηση ότι έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν απαλλάσσει τους Έλληνες από τις υποχρεώσεις τους, απηύθυνε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν».
Σχολιάζοντας τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα τα οποία οι Έλληνες θα τα κάνουν ό, τι θέλουν» καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει όρους για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αν η χώρα που παίρνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους, θα αποσυρθούν οι πιστωτές και έπειτα να δούμε, πού θα βρουν τα χρήματα οι Έλληνες», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τα ελληνικά αιτήματα για ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αύξηση των κονδυλίων από την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ, έκδοση «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στην αυριανή Σύνοδο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις καθώς θα έχει περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας για την τακτική σύνοδο στο τέλος Ιουνίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters