Oι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Σημείωσε ότι ζήτησε μέτρα τα οποία «θα σταματήσουν την κατρακύλα» γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση.
Oι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε ότι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε μέτρα τα οποία «θα σταματήσουν την κατρακύλα» γιατί αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση.
Ακόμη ζήτησε μέτρα όχι μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και αναθεώρηση και τροποποιήσεις των πολιτικών οι οποίες δεν δούλεψαν προκειμένου να σταματήσει η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά, το ΕΛΚ αναγνώρισε σήμερα την ανάγκη να συμπληρωθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές με μέτρα οποία θα ενισχύουν άμεσα τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τάχθηκε υπέρ μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, όπως τα ομόλογα για έργα υποδομής. Ζήτησε την στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι όλη η Ευρώπη συγκλίνει σταδιακά «σε αυτό που επιμέναμε εδώ και δύο χρόνια ότι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, χρειάζεται ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση. Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης».
Ειδικότερα όσον αφορά στην ΕΕ και την ευρωζώνη ο Αντ. Σαμαράς ανέπτυξε τις θέσεις του για:
1.Project bonds (Ομόλογα έργων), τα οποία θα δώσουν πρόσθετη ρευστότητα για μεγάλα έργα.
2.Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενεργότερη παρουσία
Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις ΜΜΕ. Συμμετοχή, επίσης, σε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
3.Ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα
Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα με χρήση των επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
4.Ταμείο άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου
Χρειάζεται ειδική στήριξη των πληττομένων από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ.
5.Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
Εξέταση δημιουργίας ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
6.Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης Καταθέσεων
Θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο προς το Βορρά της Ευρώπης.
Μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς, ο δεύτερος επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό».
Παράλληλα στήριξε τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για εξάλειψη του ελλείμματος, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Ο ρόλος του προέδρου της ΝΔ, αυτά τα δύο χρόνια, ήταν πολύ σημαντικός και αυτό επιβεβαιώθηκε από ολόκληρη την ηγεσία του ΕΛΚ», υπογράμμισε ο Β. Μάρτενς.
Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.