Για «ισορροπημένο» διάλογο επί του ζητήματος της έκδοσης ευρωομολόγων, στη διάρκεια του οποίου, ωστόσο, διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», έκανε λόγο η Αγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής.
Για «ισορροπημένο» διάλογο επί του ζητήματος της έκδοσης ευρωομολόγων, στη διάρκεια του οποίου διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ.
«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας απορρίπτει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία υποστηρίζει αυτή την ιδέα.
«Εξήγησα τη θέση μου, [τη θέση] της Γερμανίας», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου.
Προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στο ευρωομολόγο, υποστηρίζοντας ότι «δεν συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης» και ότι είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η Μέρκελ διατήρησε την αντίθεσή της, συνεπικουρούμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στις θέσεις του και ζήτησε το θέμα των ευρωμολόγων να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «δεν θεωρεί τα ευρωομόλογα [εργαλείο] ανάπτυξης», αλλά αποτέλεσμα «μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης». Για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης -ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η θέση του Ολάντ έχει βρει θερμό υποστηρικτή τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος σημείωσε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως «η πλειοψηφία των χωρών έχει ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων», συμπληρώνοντας πως συμφωνούν με την πρόταση «ακόμη και χώρες που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ, όπως η Βρετανία».
«Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα ξεκίνησε πάλι», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Ρόμπεϊ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επισήμανε, αλλά πρόσθεσε πως τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ.
Η επόμενη μέρα
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την θέσπιση ευρωομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφορά πλέον το χρονοδιάγραμμα και όχι το θέμα επί της αρχής. «Το θέμα πλέον δεν είναι αν θέλουμε ή όχι, αλλά αν θέλουμε αμέσως», τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
Πάντως, την αντίθεση της χώρας του στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
«Πιστεύουμε πως τα ευρωομόλογα είναι το λάθος εργαλείο για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης γιατί θα μετρίαζε την πίεση για μεταρρυθμίσεις στους εταίρους μας και επίσης θα υποβάθμιζε την πειθαρχία στην αγορά», δήλωσε ο Ρέσλερ από το Παρίσι. Υποστήριξε επίσης πως τα ευρωομόλογα θα αντάμειβαν τις χώρες με αδύναμες δημοσιονομικές πολιτικές και θα τιμωρούσαν τα κράτη με ισχυρά δημοσιονομικά μεγέθη.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο