Τις θέσεις τους για τα εργασιακά θέματα ζητάει από τα κόμματα, με επιστολή της, η ΟΤΟΕ.
Τις θέσεις τους για τα εργασιακά θέματα ζητάει από τα κόμματα, με επιστολή της, η ΟΤΟΕ.
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η λαϊκή ετυμηγορία της 6ης Μαΐου 2012 έθεσε σε πλήρη αμφισβήτηση την κρατούσα λογική των Μνημονίων Ι και ΙΙ, ιδίως σε ό,τι αφορά στην άνιση φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και στην επιβολή πολιτικών δραστικής εσωτερικής υποτίμησης, με συρρίκνωση των μισθών, αλλά και με σοβαρές υφεσιακές και κοινωνικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής, της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Με τις πολλαπλές παρεμβάσεις που έγιναν σε βασικές εργασιακές ρυθμίσεις και θεσμούς επιβραβεύονται ακραίες, αθέμιτες και αντιπαραγωγικές εργοδοτικές πρακτικές, που επιβλήθηκαν και από «άτυπα», λειτουργούντα εκ παραλλήλου, κανάλια επικοινωνίας εργοδοτικών συμφερόντων με την τρόικα, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΤΟΕ.
Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι οι αλλαγές που επιβλήθηκαν από τα Μνημόνια Ι και ΙΙ στα εργασιακά θέματα, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στους θεσμούς Μεσολάβησης και Διαιτησίας μεταξύ άλλων:
- Παρέκαμψαν και συνολικά καταλύουν κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου, ισορροπημένων κανόνων και υγιούς ανταγωνισμού σε γενικό και κλαδικό επίπεδο, επιβραβεύοντας αυθαίρετα και μονομερώς κακόπιστες συμπεριφορές, ακόμα και τις πιο μύχιες επιδιώξεις ακραίων εργοδοτικών συμφερόντων.
- Δεν έχουν «προσωρινό χαρακτήρα». Οδηγούν σε μόνιμες συνέπειες περικοπής αμοιβών και ανατροπής εργασιακών δικαιωμάτων, με ευθεία παρέμβαση του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και ΣΣΕ.
- Πλήττουν βάναυσα τη συλλογική αυτονομία.
- Δημιουργούν ένα εξαρχής ναρκοθετημένο, σε βάρος των εργαζόμενων, πλαίσιο δήθεν ισότιμης συλλογικής διαπραγμάτευσης «για τα πάντα και από την αρχή».
- Προωθούν μισθούς Βαλκανίων, αποδιαρθρώνουν και καταλύουν το κοινωνικό Κράτος και καταδικάζουν σε φτώχεια τους εργαζόμενους.
- Εισάγουν σοβαρές μισθολογικές ανισότητες σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών.