Απορρίπτει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αλλαγές στο «πακέτο βοήθειας και λιτότητας» της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «κλονίζεται μαζικά η εμπιστοσύνη αν εξετάζουμε λεπτομερέστατα κάθε τρεις μήνες τη συμφωνία που υπογράψαμε και προβλέπει ένα πρόγραμμα μέχρι το 2020».
Απορρίπτει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αλλαγές στο «πακέτο βοήθειας και λιτότητας» της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «κλονίζεται μαζικά η εμπιστοσύνη αν εξετάζουμε λεπτομερέστατα κάθε τρεις μήνες τη συμφωνία που υπογράψαμε και προβλέπει ένα πρόγραμμα μέχρι το 2020».
Το ελληνικό πακέτο περιέχει μια σειρά από μέτρα, όπως διαρθρωτικές αλλαγές και ώθηση για την ανάπτυξη και αυτά τα μέτρα πρέπει να υλοποιήσουν οι Ελληνες για να επιστρέψουν και πάλι σε ανάπτυξη, ανέφερε η κ. Φέκτερ σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Σημείωσε δε πως το πακέτο βασίζεται σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει πόρους αλλά και μεταρρυθμίσεις και αλλαγή για την Ελλάδα. «Το να παίρνεις μόνον χρήματα και να μην κάνεις τίποτε, αυτό δεν έχει μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την αυστριακή ΥΠΟΙΚ, το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη θα το αποφασίσουν μόνο οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι τα σενάρια μιας εξόδου θα ήταν πολύ επώδυνα, ανέφερε, παρατηρώντας πάντως πως σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια χρεοκοπία της Ελλάδας απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα, η ίδια μπορεί να φανταστεί την εισαγωγή τους στο μέλλον και μόνον εφόσον υπάρξει ένας κοινός Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών. Κατά την άποψή της, ελκυστικά είναι τα ευρωομόλογα μόνο για εκείνες τις «μαρασμένες» χώρες που έχουν πολύ υψηλά επιτόκια και «πηγαίνουν στο γείτονα ζητώντας του να τους πληρώσει τα χρέη».
Χ. Φίσερ: «Καλύτερη λύση» η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Σε σαφώς ηπιότερους τόνους, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι αυτή θα ήταν «η οικονομικά και πολιτικά καλύτερη λύση».
Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», ο Φίσερ διευκρινίζει πως οικονομικά καλύτερη λύση σημαίνει «φθηνότερη», ενώ η πολιτικά καλύτερη λύση σημαίνει «η σταθερότερη και λιγότερο επικίνδυνη λύση».
Όπως σημειώνει, στις νέες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν είναι δυνατός ένας δρόμος για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος θεωρεί, στη βάση και όλων όσα λέγονται από τους ειδικούς, ότι μια εγκατάλειψη της Ευρωζώνης θα ήταν, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη και άρα και για την Αυστρία, «η χειρότερη, η ακριβότερη και η επικινδυνότερη λύση».
Υπενθυμίζεται, πως ο Αυστριακός πρόεδρος, μετά τις συνομιλίες του την περασμένη Δευτέρα στη Βιέννη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είχε ζητήσει να σταματήσουν οι επιπόλαιες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ζητώντας να λυθούν τα προβλήματα και να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ακέραιη, ο Χάιντς Φίσερ είχε χαρακτηρίσει ως επιπόλαιο και λάθος να γίνονται προγνώσεις ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και για το κατά πόσον θα μπορέσουν να την αντέξουν οι ευρωπαικές οικονομίες, ενώ είχε εκφράσει συγχρόνως τη «μεγάλη εκτίμησή» του προς την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, που, όπως σημείωσε, είναι ισότιμοι με τους πολίτες των άλλων χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ