Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 16:16

Σβόμποντα: Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Λαγκάρντ για την Ελλάδα

«Σκανδαλώδεις» χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση και εκτίμησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλαδάς από το ευρώ θα επιφέρει εξαθλίωση.

«Σκανδαλώδεις» χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Die Presse», o κ. Σβόμποντα κατηγόρησε την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι με τις δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» απέδειξε πως διακατέχεται από «αλαζονεία» και έλλειψη «ευαισθησίας».

O πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πως μετά τις 17 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκ

Παράλληλα, ο Χάνες Σβόμποντα τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία με τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ο Χ. Σβόμποντα επεσήμανε ότι εάν θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε στον κ. Τσίπρα, ότι τώρα θα υπάρξει διαπραγμάτευση.

Εξαθλίωση της Ελλάδας έπειτα από ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο Χάνες Σβόμποντα και ο Γκρέγκορ Γκίζι απηύθυναν κοινή προειδοποίηση για εξαθλίωση της Ελλάδας έπειτα από ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη και ζήτησαν τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού για τη σύνδεση της υπηκοότητας με τη φορολογική υποχρέωση.

Με τον τρόπο αυτό θα αποτρέπεται, όπως τόνισαν, η αποφυγή καταβολής φόρου εισοδήματος και περιουσίας στη χώρα τους από πλούσιους Ευρωπαίους μέσω της μετεγκατάστασής τους σε χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ