Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 19:07

«Στο κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Στο κόκκινο» έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική και τραπεζική κρίση στην Ισπανία αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Στο κόκκινο» έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική και τραπεζική κρίση στην Ισπανία αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Με μεγάλη πτώση, 2,8% έκλεισε ο δείκτης Ibex στη Μαδρίτη, σε νέο χαμηλό εννεαμήνου, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας, που επίσης πρέπει να προχωρήσει και σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της, μπορεί να την αναγκάσει να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με απώλειες 1,5% στις 975,86 μονάδες. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης διεύρυνε τις απώλειές του μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης το απόγευμα που δίνει προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει επιμήκυνση κατά ένα έτος -έως το 2014- της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά ένα έτος την προθεσμία για να επιτύχει η Ισπανία τους δημοσιονομικούς της στόχους», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των συστάσεών της προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη επιπλέον μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων έσπασαν το «φράγμα» του 6%, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου, υπό το βάρος των ανησυχιών για τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης στο 6,03%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν και αυτές κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,6%, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στο 7% - επίπεδο πέρα από το οποίο το κόστος χρηματοδότησης θεωρείται μη βιώσιμο.