Έναν ακόμα δύσκολο μήνα για τους Έλληνες παραγωγούς υπέδειξε η έρευνα της Markit για τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο το Μάιο. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMΙ) κατέγραψε πάντως υψηλό οκτώ μηνών.
Έναν ακόμα δύσκολο μήνα για τους Έλληνες παραγωγούς υπέδειξε η έρευνα της Markit για τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο το Μάιο. Παρά την εξασθένηση των ρυθμών συρρίκνωσης στη διάρκεια του μήνα, η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, οι αγορές προμηθειών και η απασχόληση μειώθηκαν και πάλι σημαντικά στο σύνολο του τομέα.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMΙ) κατέγραψε πάντως υψηλό οκτώ μηνών, κλείνοντας στις 43,1 μονάδες από 40,7 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Ωστόσο, παραμένοντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ο δείκτης εξακολούθησε να υποδεικνύει ραγδαία επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών.
Όπως επισημαίνει η Markit, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν καταγράφοντας χαμηλό δέκα και χαμηλό οκτώ μηνών, αντίστοιχα, στη διάρκεια του Μαΐου. Ωστόσο, ενώ αναφέρθηκε ότι η ύφεση, η πολιτική αστάθεια και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης συνέβαλλαν στην υποδαύλιση της ζήτησης, οι ρυθμοί μείωσης παρέμειναν έντονοι.
Η έρευνα του Μαΐου υπέδειξε επίσης ραγδαία πτώση των εξαγωγών, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι λειτουργικές συνθήκες βασικών εμπορικών εταίρων τους επιδεινώθηκαν. Η μείωση του όγκου των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών.
Η έλλειψη νέων παραγγελιών σε συνδυασμό με τις ενδείξεις της ύπαρξης πλεονάζοντος δυναμικού στο μεταποιητικό τομέα –οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν και πάλι απότομα το Μάιο– οδήγησε σε νέο κύκλο περικοπών θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες υπέδειξαν ότι, παρότι μείωσαν τις ώρες εργασίας, λόγω της ραγδαίας πτώσης της παραγωγής και των προοπτικών για εξασθενημένη ζήτηση δεν είχαν άλλη επιλογή από την απόλυση εργαζομένων. Ορισμένα μέλη του πάνελ δήλωσαν ότι θα προβούν σε περαιτέρω απολύσεις μέσα στους επόμενους μήνες.
Δεδομένων των δυσμενών τάσεων σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής και τις νέες παραγγελίες, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες κατασκευαστές επέλεξαν να περιορίσουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας. Οι προμήθειες εισροών περιορίστηκαν για τριακοστό τρίτο συνεχή μήνα (μολονότι με βραδύτερο ρυθμό), καθώς οι κατασκευαστές επέλεξαν να μειώσουν τα αποθέματά τους όπου αυτό ήταν δυνατόν. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν ότι τα αποθέματα εισροών περιορίστηκαν σημαντικά το Μάιο, καθώς οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να διατηρούν τα ελάχιστα δυνατά επίπεδα αποθεμάτων στις αποθήκες τους.
Παρά την εξασθενημένη ζήτηση για πρώτες ύλες, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης των προμηθειών εξακολούθησαν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του Μαΐου, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι προμηθευτές διατηρούν χαμηλά επίπεδα προμηθειών στις αποθήκες τους, ενώ υπήρξαν αναφορές για καθυστερήσεις στην παραλαβή εισαγόμενων φορτίων.
Τέλος, όσον αφορά στις τιμές, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, καθώς υπήρξαν αναφορές ότι το κόστος ορισμένων αγαθών (όπως τα πλαστικά) μειώθηκε. Οι περικοπές των τιμών χρέωσης συνεχίστηκαν, καθώς οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσφέρουν δελεαστικές εκπτώσεις με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων.
«Παρότι κατέγραψε υψηλό οκτώ μηνών, ο κύριος δείκτης PMI συνέχισε να κυμαίνεται σε επίπεδα συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, τα αποθέματα και η απασχόληση εξακολούθησαν να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς», σχολίασε ο Paul Smith, senior economist της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.
Όπως σημείωσε, «μέλη του πάνελ απέδωσαν και πάλι τη δυσμενή εικόνα στη συνεχιζόμενη ύφεση και την πολιτική αστάθεια, οι οποίες οδηγούν στην αβεβαιότητα και την υποδαύλιση της ζήτησης. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στο συνολικό όγκο των εισερχόμενων νέων παραγγελιών, οι οποίες προέκυψαν από τα προαναφερόμενα προβλήματα εντός Ελλάδας, επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την υποχώρηση των πωλήσεων από το εξωτερικό».