Στο πνεύμα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012 για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, όπως επισημαίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιό της.
Στο πνεύμα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012 για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, όπως επισημαίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιό της.
Συνολικά οι 226 εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, είτε πρώτου τριμήνου είτε τρίτου τριμήνου για την περίοδο 1/1/2012-31/3/2012, εμφάνισαν ζημιές ύψους 78 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 601 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το αποτέλεσμα αν και ζημιογόνο είναι καλύτερο από τις εντυπωσιακές ζημιές του προηγούμενου τριμήνου που οφείλονταν στις τράπεζες και σε άλλες λογιστικές διαγραφές. Η Merit παρατηρεί ότι το αποτέλεσμα «καλλωπίζεται» από έκτακτα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών όπως ο ΟΤΕ λόγω πώλησης θυγατρικής στη Σερβία και τον αναβαλλόμενο φόρο κυρίως σε Πειραιώς, Cyprus Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου.
Βαρόμετρο για το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος. Οι οκτώ τράπεζες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εμφάνισαν ζημιές ύψους 304 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων προβλέψεων και πάλι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, της μειωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και έκτακτων αποτελεσμάτων. Αντίθετα, θετικά μέτρησε το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικά κέρδη από τουλάχιστον πέντε τράπεζες λόγω χρήσεως του αναβαλλόμενου φόρου και κάποια λογιστικά κέρδη από επαναγορά ομολόγων.
Χωρίς τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, οι ζημιές βρίσκονται και πάλι στα ίδια επίπεδα, στα 81 εκατ. ευρώ συγκεκριμένα, έναντι κερδών 284 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στους μειωμένους όγκους πωλήσεων, στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών τη στιγμή που η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα στα τάρταρα δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών. Σημαντική όμως από την άλλη ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους στην πλειοψηφία των εταιρειών.
Όσον αφορά στον τζίρο των εταιρειών, παρατηρείται μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2,1% στα 18,53 δισ. ευρώ, που οφείλεται κυρίως στα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Χωρίς τις δύο αυτές εταιρείες που ευνοήθηκαν από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, παρατηρείται μια μείωση του τζίρου κατά 2,9%.
Σύμφωνα με τη Merit, η πτώση αυτή στο τζίρο δεν είναι δραματική και δεν αντικατοπτρίζει την ύφεση στην Ελλάδα κατά 100% καθώς μετριάζεται από τις εξαγωγικές εταιρείες.
Η χρηματιστηριακή αναφέρει επίσης πως σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν ακόμα πιο πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99.
Ο δανεισμός στο σύνολο εμφανίζεται στα επίπεδα της 31/12/2011, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ακόμα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών προβαίνει σε αναδιάρθρωση δανεισμού αφού δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό λόγω ταμειακών δυσχερειών. Συγκεκριμένα, αμετάβλητος ήταν ο συνολικός δανεισμός σε σχέση με τις 31/12/2011 στα 41,79 δισ. ευρώ. Το ταμείο στις 31/3/2012 ανήλθε σε 7,42 δισ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός σε 34,36 δισ. ευρώ.