Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2002 12:33

Επισκόπηση διεθνούς Τύπου

-Γαλλία

Le Monde: Οι σοσιαλιστές σε κρίση ταυτότητας.

Στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας υπάρχουν επίσης δύο σκίτσα σχετικά με τη διαφορά κλίματος μεταξύ της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στο Παρίσι και τη Μόσχα. Το πρώτο σκίτσο δείχνει τους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ χαμογελαστούς να ποζάρουν με φόντο μια συστοιχία πυραύλων, ενώ η δεύτερη γελοιογραφία δείχνει έναν συνοφρυωμένο Τζορτζ Μπους να παρατηρεί τα πλακάτ των διαδηλωτών που τον υποδέχτηκαν στο Παρίσι. Δίπλα του, τρομοκρατημένοι και ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε, στέκονται ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Les Echos: Η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη (αναφερόμενη στο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα που θα εγκατασταθεί στη Φινλανδία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/25/218997.htm ).

Liberation (οικονομία): Η Deutsche Telekom προχωρά στην περικοπή του εργατικού της δυναμικού κατά 8%.

-Γερμανία

Frankfurter Allgemeine: Αναφερόμενη στην κλιμάκωση των σχέσεων Πακιστάν-Ινδίας, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κρίση στο Κασμίρ έχει ορισμένα κοινά με την Ευρώπη το 1914. Η εφημερίδα εκτιμά πως ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν έχουν ξεκάθαρους στόχους και το μόνο που φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά είναι το ενδεχόμενο πολέμου. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη "Frankfurter Allgemeine", είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για την Ινδία, η οποία είναι μια δημοκρατική χώρα, και όχι τόσο για το Πακιστάν «που δεν διαθέτει ίχνος δημοκρατικών διαπιστευτηρίων».

Sueddeutsche Zeitung: Σχετικά με το ίδιο θέμα, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι η απόφαση του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ να πραγματοποιήσει δοκιμές με βαλλιστικούς πυραύλους τη στιγμή που η ένταση με την Ινδία έχει φθάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, γίνεται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη διογκωμένων εξουσιών του.

Ηandelsblatt: Περίπου 50 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά των 28 θυγατρικών του χρεοκοπημένου ομίλου Kirch Media.

Bild: Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία οι χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 40%, ενώ το κόμμα των Σοσιαληδημοκρατών συγκεντρώνει το 33%.

-Ισπανία

El Pais: Πακιστάν και Ινδία συγκεντρώνουν ένα εκατομμύριο στρατιώτες στα σύνορά τους.

El Mundo: Βρετανικό έγγραφο αποκαλύπτει το μεγάλο ψέμα για το Γιβραλτάρ.

-Βρετανία

The Times: Οι ζημίες της Vodafone στο πρώτο τρίμηνο του 2002 ενδέχεται να φθάσουν στο ύψος-ρεκόρ των 15 δισεκ. λιρών.

Ενισχύεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βρετανία.