Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2002 13:53

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Σημαντικά ενισχύθηκαν τον Μάϊο οι προσδοκίες των Γερμανών επιχειρηματιών, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, ο δείκτης του οποίου για την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου της Δυτικής Γερμανίας στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο.

Ο δείκτης, ο οποίος αποτελεί και την πλέον στενά παρακολουθούμενη ένδειξη για την οικονομία της ευρωζώνης, έφθασε τον Μάϊο στο 91,5, από 90,5 τον Απρίλιο, ενώ οι προβλέψεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη σε επίπεδα μεταξύ 90,6 και 90,9. Η έρευνα του Ifo σε 7.000 στελέχη επιχειρήσεων έδειξε ότι οι πλέον ευνοϊκές αναφορές προήλθαν από τον τομέα της μεταποίησης και από τον κλάδο του χονδρεμπορίου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιμ.

Εντούτοις, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης των Γερμανών επιχειρηματιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο του δείκτη μελλοντικών προσδοκιών, ο οποίος είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο, παρά στην άνοδο του δείκτη τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών.

Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών αναρριχήθηκε τον Μάϊο, κατά 1,4 μονάδες, στο 106,1 από 104,7 ένα μήνα νωρίτερα. Αντιθέτως, η πλέον μετριοπαθής άνοδος του δείκτη τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών, κατά μόνον 0,6 της μονάδας, στο 77,6 , είναι μια ένδειξη ότι ενώ οι επιχειρήσεις αισιοδοξούν για το ότι επίκειται η ανάκαμψη, αυτή δεν αποτελεί πραγματικότητα ακόμη.

Στην Ανατολική Γερμανία, ο δείκτης τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε τον Μάϊο κατά 0,6 της μονάδας, στο 113,7 ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε κατά 0,7 της μονάδας, στο 85,8.