Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 17:00

N. Νανόπουλος: Επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών

Την ανάγκη σταθεροποίησης και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας -συμπληρώνοντας και βελτιώνοντας τους όρους του Μνημονίου- υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Την ανάγκη σταθεροποίησης και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας -συμπληρώνοντας και βελτιώνοντας τους όρους του Μνημονίου- καθώς και την έμφαση στις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την ανάπτυξη, προωθούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και ενθαρρύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας ενόψει της διεθνούςς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέφερε πως μετά τα 18 δισ. ευρώ που ήδη διατέθηκαν στις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες, στη συνέχεια, το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να σχεδιαστεί και να οριστικοποιηθεί, πριν κληθεί η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων. Μάλιστα τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν τον χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αν αυτός θα παραμείνει προσανατολισμένος στον ιδιωτικό τομέα ή θα κυριαρχηθεί από κρατικά ιδρύματα με όλες τις προφανείς και ανεπιθύμητες συνέπειες».

«Κατά τη γνώμη μας, επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όχι μόνο για να περιοριστεί το ποσό των δημοσίων κεφαλαίων που θα πρέπει να δεσμευτούν στις ελληνικές τράπεζες και να περιοριστεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση διαφανών και αναπτυξιακών οικονομικών και χρηματοοικονομικών κριτηρίων» πρόσθεσε.