Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 12:25

Ισπανία: Κανένα άμεσο σχέδιο για αίτημα στήριξης

Η Μαδρίτη δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της και θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στο τραπεζικό της σύστημα προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

Η Μαδρίτη δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της και θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στο τραπεζικό της σύστημα προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

«Δεν έχουμε συζητήσει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε παρέμβαση στις ισπανικές τράπεζες σήμερα», είπε ο ισπανός ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συναντάται σήμερα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Όπως σημείωσε, η Ισπανία περιμένει τα αποτελέσματα έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το τραπεζικό της σύστημα, στις 11 Ιουνίου, καθώς και την έκθεση ανεξάρτητων ελεγκτών. «Μετά από αυτό, η ισπανική κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που χρειάζεται όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων.»

Ερωτηθείς αν η Ισπανία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα στήριξης από την ΕΕ, είπε: «Δεν ετοιμάζουμε τίποτα... έχουμε ένα σχέδιο δράσης».

Η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ ριψοκίνδυνη και ευάλωτη δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν στο Reuters.

Αναφερόμενος στην Ισπανία, εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς ένα διεθνές πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη πρέπει να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της και να αποφευχθεί η διάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δράσουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε.

Το Βερολίνο διεμήνυσε εκ νέου πάντως ότι έγκειται στην ίδια την Ισπανία αν θα αποφασίσει να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Είναι θέμα των κυβερνήσεων να αποφασίσουν αν θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τη διστακτικότητα της Ισπανίας να υποβάλει αίτημα στήριξης από την ΕΕ.

«Οι αρχές είναι ξεκάθαρες, το αίτημα για βοήθεια πρέπει να υποβληθεί από την κυβέρνηση», δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος ανέφερε πως «η Ισπανία μόνο μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει».

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών είναι μια πιθανότητα που θα πρέπει να εξεταστεί για το μέλλον.

«Αν ρωτάτε, αν θα παρέμβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί αυτό σήμερα», είπε ο Μπαρνιέ. «Ωστόσο, όπως έχει πει ο Όλι Ρεν, αυτό είναι μια πιθανότητα που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά για το μέλλον», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της προσφυγής της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) «εξαιτίας των τραπεζών» της τάχθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ.

«Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου...εξαιτίας των τραπεζών της», δήλωσε ο Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη να ζητήσει στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της, τονίζοντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία, καθώς έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Πηγή: Reuters