Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τις ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού με ρυθμούς ταχύτερους των αρχικών προσδοκιών.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τις ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού με ρυθμούς ταχύτερους των αρχικών προσδοκιών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.
Επενδυτές και παράγοντες των αγορών θα παρακολουθήσουν πάντως στενά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), αναζητώντας ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο αφήνει στην ΕΚΤ μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αυτή την εβδομάδα, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου, τη στιγμή που οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ήταν αυξημένες 2,6%.
Στη διάρκεια του Μαρτίου, οι τιμές παραγωγού είχαν σημειώσει άνοδο 0,5% και 3,5% σε ετήσια βάση. Έπειτα από αρκετούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με υψηλό πληθωρισμό, διαφαίνονται ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων, καθώς η κρίση χρέους βάζει «φρένο» ακόμη και στις πιο δυναμικές οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ έχει αρχίσει να επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομία, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ να αλλάξει στάση, καθώς η δυνατότητά της για μείωση του κόστους δανεισμού, κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 1%, είχε περιορισθεί σημαντικά λόγω των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. «Τώρα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για τα επιτόκια», επισημαίνει η Κλεμέντε ντε Λουτσία, οικονομολόγος στην BNP Paribas.