Έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν άμεσα και με ισχυρή βούληση, προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ευρώ, απηύθυνε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών.
Έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν άμεσα και με ισχυρή βούληση, προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ευρώ, απηύθυνε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών.
Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι υπάρχει πλέον η αίσθηση του κατεπείγοντος για να ληφθούν δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις.
«Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο. Πρέπει να δείξουμε ισχυρή βούληση να διαφυλάξουμε το ευρώ», είπε ο Μάριο Μόντι και τάχθηκε υπέρ μίας πληρέστερης οικονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης.
Όπως σημείωσε, οι πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι η κρίση χρέους τροφοδοτείται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρύτερο σύστημα της ευρωζώνης.
«Είμαι πεπεισμένος από τις επαφές μου τις τελευταίες ημέρες και ώρες ότι υπάρχει αίσθηση κατεπείγοντος για να ληφθούν δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις», ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε από την πλευρά της υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην πορεία προς την πολιτική ένωση. «Με το ευρώ έχουμε ήδη ντε φάκτο μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων», ανέφερε σε συνέντευξή της στο ARD, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί, καθώς «τα μέλη μιας νομισματικής ένωσης είναι υποχρεωμένα να έλθουν πιο κοντά».
«Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν. Αλλά δεν επιτρέπεται να μείνουμε για το λόγο αυτό στάσιμοι, επειδή ο ένας ή ο άλλος δεν θα θέλει ακόμη να συμβαδίσει μαζί μας», επισήμανε.
Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να παρουσιάσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, σχέδιο εργασίας για την πολιτική ένωση της ΕΕ.
Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο θα προβλέπει «περισσότερη Ευρώπη»: «Δεν χρειαζόμαστε μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική ένωση, δηλαδή περισσότερη κοινή δημοσιονομική πολιτική».
Κυρίως, όμως, απαιτείται μια πολιτική ένωση, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «στη συνέχεια θα πρέπει βαθμιαία να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες και ελεγκτικές δυνατότητες στην Ευρώπη».
Κατέβασε πάντως τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι θα προκύψει κάποια «μεγάλη επιτυχία».
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle