Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 19:47

Yποβάθμιση της Ισπανίας από Fitch

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. ΟΗΕ: Υπ'αριθμόν ένα «κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία η ευρωπαϊκή κρίση.

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας και την παρατεταμένη ύφεση. Συγκεκριμένα, προβλέπει η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση όλο το υπόλοιπο 2012 αλλά και το 2013, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος υπολογίζει πως το κόστος θα είναι περίπου 60 δισ. ευρώ, ενώ ενδέχεται να φτάσει και τα 100 δισ. και εκτιμά πως η Ισπανία θα λάβει βοήθεια για τις τράπεζές της.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ακόμη πως το υψηλό επίπεδο τους εξωτερικού χρέους της Ισπανίας την έχει καταστήσει ευάλωτη σε μετάδοση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «αν ποτέ η Ισπανία ζητήσει την υποστήριξη του τραπεζικού της τομέα, αυτό προφανώς θα γίνει». «Είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με τους αριθμούς» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν «η Ισπανία δεν έχει υποβάλει αίτημα» παρά το γεγονός ότι ο «τραπεζικός της τομέας είναι κάτω από πίεση».

Κατά τα άλλα σημείωσε πως «η κατάσταση στην Ισπανία, εξελίσσεται μάλλον καλά». «Η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, με έκθεσή του ο ΟΗΕ εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Στην αναθεωρημένη εκδοχή της έκθεσής του «Η Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και οι Προοπτικές της το 2012», ο ΟΗΕ προειδοποιεί μάλιστα ότι μια επιδείνωσή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε ακόμη ισχνότερη διεθνή ανάπτυξη.

«Μία κλιμάκωση της κρίσης είναι πολύ πιθανόν να συνδυαστεί με μία σοβαρή αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές και με μία κατακόρυφη άνοδο της αποφυγής του ρίσκου, οδηγώντας σε μία ελάττωση της οικονομικής δραστηριότητας στις ανεπτυγμένες χώρες, η οποία δυνητικά θα διαχεόταν στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις οικονομίες σε μετάβαση», τονίζεται στην έκθεση.

Εκτιμάται μάλιστα ότι έπειτα από την καταγεγραμμένη επιβράδυνση του 2011, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας «θα παραμείνει βραδεία κατά το 2012, με τις περισσότερες περιφέρειες να αναπτύσσονται με βηματισμό μικρότερο από τις δυνατότητές τους».

Νωρίτερα, έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν άμεσα και με ισχυρή βούληση, προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ευρώ, απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι υπάρχει πλέον η αίσθηση του κατεπείγοντος για να ληφθούν δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις.

«Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο. Πρέπει να δείξουμε ισχυρή βούληση να διαφυλάξουμε το ευρώ», είπε ο Μάριο Μόντι και τάχθηκε υπέρ μίας πληρέστερης οικονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης.

Όπως σημείωσε, οι πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι η κρίση χρέους τροφοδοτείται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρύτερο σύστημα της ευρωζώνης.

«Είμαι πεπεισμένος από τις επαφές μου τις τελευταίες ημέρες και ώρες ότι υπάρχει αίσθηση κατεπείγοντος για να ληφθούν δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις», ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε από την πλευρά της υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην πορεία προς την πολιτική ένωση. «Με το ευρώ έχουμε ήδη ντε φάκτο μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων», ανέφερε σε συνέντευξή της στο ARD, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί, καθώς «τα μέλη μιας νομισματικής ένωσης είναι υποχρεωμένα να έλθουν πιο κοντά».

«Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν. Αλλά δεν επιτρέπεται να μείνουμε για το λόγο αυτό στάσιμοι, επειδή ο ένας ή ο άλλος δεν θα θέλει ακόμη να συμβαδίσει μαζί μας», επισήμανε.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να παρουσιάσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, σχέδιο εργασίας για την πολιτική ένωση της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο θα προβλέπει «περισσότερη Ευρώπη»: «Δεν χρειαζόμαστε μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική ένωση, δηλαδή περισσότερη κοινή δημοσιονομική πολιτική».

Κυρίως, όμως, απαιτείται μια πολιτική ένωση, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «στη συνέχεια θα πρέπει βαθμιαία να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες και ελεγκτικές δυνατότητες στην Ευρώπη».

Κατέβασε πάντως τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι θα προκύψει κάποια «μεγάλη επιτυχία».