Την πρόθεση της Ε.Ε. να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Την πρόθεση της Ε.Ε. να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, από τη στιγμή που σέβεται τις δεσμεύσεις της», είπε ο Βαν Ρόμπεϊ μετά από συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο στην Μπρατισλάβα.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως δεν έχει γνώση σεναρίων αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν εργάζεται πάνω σε τέτοια σενάρια. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2192436 .
Υπογράμμισε μάλιστα ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η Επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της στήριξής της, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποιες χώρες ή κάποιοι οργανισμοί εκπονούν παρόμοια σενάρια.
«Η Επιτροπή δεν κάνει σενάρια ταινιών καταστροφικού περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγί.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και να αναμείνουμε την απόφαση του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου και αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις ελληνικών πολιτικών κομμάτων περί του αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
Η ΕΚΤ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξέλθει η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισε με τη σειρά του και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιου. «Δεν προβλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να βγαίνει από την ζώνη του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ακόμη ότι είναι αδύνατο να γίνουν εκτιμήσεις για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς όπως είπε, το θέμα «έχει τόσες πολλές προεκτάσεις ώστε είναι θεωρητικά αδύνατη μια τέτοια αποτίμηση».
Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι δεν θα λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια εάν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αναδείξουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση, έστειλε πάντως χθες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.
«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση είναι η αναρχία», δήλωσε η Φέκτερ στην αυστριακή τηλεόραση και πρόσθεσε πως «η ευρωζώνη έχει τη σταθερή θέληση να βοηθήσει και όχι να οδηγήσει μια χώρα σε πτώχευση».
Εξάλλου, η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει και η Ιταλία βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της στους ερχόμενους μήνες εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.
Το ίδιο μήνυμα και στον ίδιο κατηγορηματικό τόνο έστειλε στη χώρα μας και το μέλος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Αντρέας Ντομπρετ, προειδοποιώντας ξεκάθαρα πως η Ευρώπη θα κόψει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα εάν οι Έλληνες απορρίψουν τους όρους του μνημονίου στις εκλογές της Κυριακής.
«Η χώρα πρέπει να επιμείνει (στην εφαρμογή) των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς δικαιολογίες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία βάση για εξωτερική βοήθεια χωρίς το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ... Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα στο θέμα αυτό, καθώς αναπόφευκτα θα υπονόμευε τις ισορροπίες σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα διάσωσης».
Παράλληλα, σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ για την αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα μπορούσε να «κατασβήσει την φωτιά» της κρίσης.
Λ. Παπαδήμος: Καταστροφικές οι επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ
«Καταστροφικές» θα ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] , σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος σε άρθρο του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», κάνει λόγο και για σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, ενώ παράλληλα επιμένει ότι η εξυγίανση της οικονομίας πρέπει να γίνει εντός και όχι έκτος ευρώ.
Διερωτώμενος εάν «υπάρχει για την Ελλάδα εναλλακτική οδός από αυτή τη σκληρή πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας εντός της Ευρωζώνης», εξηγεί ότι θεωρητικά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα έδινε στη χώρα μεγάλη ευελιξία στον τομέα της οικονομίας, αναφέρεται ωστόσο στους κινδύνους από μια τέτοια εξέλιξη.
«Στην πράξη, θα ισοδυναμούσε με διακοπή στην εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες, όπως επιτάχυνση του πληθωρισμού, κατάρρευση του πραγματικού εισοδήματος, αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές κεφαλαίου και υπέρμετρες δυσκολίες όσον αφορά τη διαδικασία εξυγίανσης του προϋπολογισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ