Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 19:59

Παραινέσεις Ασμουσεν στο Βερολίνο για επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου

Να επικυρώσει το ταχύτερο το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο για να «στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους της», κάλεσε τη Γερμανία ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Να επικυρώσει το ταχύτερο το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο για να «στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους της», κάλεσε τη Γερμανία ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μιλώντας ενώπιον του Οικονομικού Συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο Ασμουσεν χαρακτήρισε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «ένα συνετό πρώτο βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση, προς μια δημοσιονομική ένωση» στην Ευρώπη, τονίζοντας πως θα ήταν σημαντικό να «υιοθετηθεί γρήγορα» από το Βερολίνο.

Η έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, που δεσμεύει τη Γερμανία και τους εταίρους της σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι συντηρητικοί των CDU/CSU και οι φιλελεύθεροι του FDP διαπραγματεύονται εδώ και αρκετές εβδομάδες με ένα μέρος της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που απαιτούν σε αντάλλαγμα η Γερμανία να δεσμευτεί σε ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και για την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση Μέρκελ προτίθεται να επικυρώσει το Σύμφωνο πριν από τις θερινές διακοπές του Σώματος, που ξεκινούν στις 6 Ιουλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο