Νέο «άλμα» στο 22,6% σημείωσε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2012, από 20,7% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 15,9% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Στο 1.120.097 ο αριθμός των ανέργων.
Νέο «άλμα» στο 22,6% σημείωσε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2012, από 20,7% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 15,9% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε 1.120.097.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να ανέρχεται σε 3.837.950 άτομα.
Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (26,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 60,4%.
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 56,5%.
Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,3%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (33,1%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (25,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,0%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (15,7%).
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 46,8% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 45,6% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 7,5 αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
Ένα ποσοστό ανέργων (5,7%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (30,0%),
β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (24,6%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (17,0%).
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,5% έναντι 21,8%). Επίσης, το 71,7% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 28,5% και στη Κεντρική Μακεδονία με 24,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 13,9% και στις Ιόνιους Νήσους με 15,9%.
ΣΥΡΙΖΑ: Ανθρωποκτόνες πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τρόικας και ΣΕΒ
«Οι μνημονιακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ της τρόικας και του ΣΕΒ οδηγούν τα ποσοστά ανεργίας σε πρωτοφανή ιστορικά ρεκόρ και τους νέους να είναι πάνω από ένας στους 2 άνεργος» σχολίασε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής και υποψηφίος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Στρατούλης. Προειδοποίησε μάλιστα πως «εάν οι βάρβαρες και ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και αποσύνθεση την οικονομία για τα επόμενα δέκα χρόνια, τον λαό και την νεολαία στον σύγχρονο καιάδα της ανεργίας και τη χώρα μας σε οικονομική κοινωνική ερήμωση και σε ανθρωπιστική καταστροφή αναγκάζοντας όλο και περισσότερους νέους και νέες να ξενιτευτούν».
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως οι πολίτες έχουν «μοναδική ευκαιρία να δώσουν ψήφο ελπίδας και θετικής διεξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια της καταστροφής και θα προωθήσει σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της πλήρους, σταθερής ασφαλισμένης, ποιοτικής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας».