Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 23:17

ΕΕ: Βάση για την οικοδόμηση ανάπτυξης - θέσεων εργασίας το πρόγραμμα στήριξης

Το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, δήλωσαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. ΔΝΤ: Ετοιμοι για συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.

Το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, δήλωσαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ακόμη εξέφρασαν την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση σύντομα ενώ δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Eurogroup σημείωνε πως αναμένει τη συγκρότηση κυβέρνησης «που θα βάλει την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζει τη δέσμευσή του «να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει προκειμένου να αντιμετωπισει τις οικονομικές προκλήσεις». Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δηλώνουν πεπεισμένοι πως «οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η καλύτερη εγγύηση ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως η νίκη της ΝΔ θεωρείται από τη γερμανική κυβέρνηση απόφαση για να συνεχιστούν «οι βαθιές μεταρρυθμίσεις» στη χώρα. Πρόσθεσε πως ο δρόμος της Ελλάδας δεν θα είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, όμως είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί αυτή η πορεία καθώς θα δώσει στον ελληνικό λαό προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα πάντως ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ δήλωσε πως η Αθήνα δεν θα πρέπει να πιεστεί πάρα πολύ στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε πως οι επόμενες δόσεις του δανείου θα εξαρτηθούν από τη συνέπειά της ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη» και επανέλαβε την ανάγκη να σεβαστεί η Αθήνα τις δεσμεύσεις της.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνοδεύσουν τους Έλληνες προς την ανάπτυξη, χρειάζεται πειθαρχία, αλλά και ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ετοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης δήλωσε το ΔΝΤ. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διατεθειμένοι να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί προσεχώς δηλώνουν και οι υπουργοί Οικονομίας της G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες εκφράζουν ακόμη την πεποίθησή τους ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για τη δέσμευση της ευρωζώνης να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας στους κόλπους της ευρωζώνης».

Ικανοποίηση και στις ΗΠΑ

Από πλευράς ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε: «Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για τη διεξαγωγή των εκλογών σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν γρήγορα στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα σημειώσει έγκαιρη πρόοδο όσον αφορά τις οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».