Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια 30 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με τα στρες τεστ που διενήργησε η BlackRock, δήλωσε την Τρίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια 30 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με τα στρες τεστ που διενήργησε η BlackRock, δήλωσε την Τρίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια καθορίστηκαν από την BlackRock, με βάση τα στρες σενάρια, στα 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μη-εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε ομιλία του σε συνέδριο.
Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε πως οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία περίοδο (Μάρτιος-Ιούνιος 2012). Ειδικότερα αναφερόμενος στους κινδύνους αυτούς ο κ. Ρουμελιώτης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ύφεση τόσο το 2012, όσο και το 2013 θα είναι βαθύτερη (6-7% το 2012 έναντι στόχου 4,7%, 3,4% το 2013 ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων έχει καθυστερήσει σημαντικά και δεν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ώστε να μειωθεί το χρέος και να στηριχτεί η αναπτυξιακή διαδικασία.
Μιλώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανέφερε επίσης ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, της υστέρησης εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και την πιθανή επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και άρα της υλοποίησης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, θα πρέπει να καλυφθούν από τους Ευρωπαίους, καθώς δύσκολα το ΔΝΤ θα αποδεχτεί τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, ανέφερε ο κ.Ρουμελιώτης.
Το χρέος θα αυξηθεί περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί, λόγω των υστερήσεων ή καθυστερήσεων αυτών, κι έτσι θα καταστεί δυσκολότερο το εγχείρημα επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές, ακόμα κι αν επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι για ρυθμούς ανάπτυξης 2-3% ετησίως μέχρι το 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα 4,3-4,5% του ΑΕΠ. Το πιο πιθανό είναι ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα για δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα αφορά και τον επίσημο τομέα. Θα δεχτούν οι κυβερνήσεις να «χαρίσουν» στην Ελλάδα μέρος των δανείων που παραχώρησαν στη χώρα μας ή θα προτιμήσουν να την οδηγήσουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται πτώχευσή της και απώλεια ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού των δανείων τους προς την Ελλάδα και πρόκληση για τη σταθερότητας της Ευρωζώνης; ανέφερε ο κ.Ρουμελιώτης.
Η θέση του ιδίου είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη επιδιώκοντας πολιτική και κοινωνική σταθερότητα με πρόταξη του εθνικού έναντι του κομματικού συμφέροντος, αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς κρατικούς φορείς, κυρίως μέσα από μία μεγάλη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης.
Η ηγεσία της Ευρωζώνης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποτρέψει μια καταστροφική εξέλιξη εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η τιμωρητική στάση ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης αποδείχτηκε ότι ούτε την Ελλάδα βοήθησε, αλλά ούτε συνέβαλε στη σταθερότητά της, ανέφερε τέλος ο κ. Ρουμελλιώτης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ