Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 10:41

Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

AΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς συνεχίζονται και σήμερα οι πιέσεις στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.070 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,25%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.297,54 μονάδες με απώλειες 0,86% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.864 μονάδες μειωμένος κατά 0,36%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών υποχωρεί κατά 0,47%, στις 3.358 μονάδες.

Ανησυχίες προκάλεσε η άρνηση της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού επεξεργαστών Novellus Systems να δώσει προβλέψεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο του 2002. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs προέβη στην εκτίμηση ότι η ζήτηση για ημιαγωγούς ενδέχεται να μειωθεί.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings υποχωρεί κατά 4,5% διευρύνοντας τις χθεσινές της απώλειες. Η UBS Warburg προέβη σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη βρετανική μετοχή σε «διακράτηση» από «αγορά».

Απώλειες (2,30%) καταγράφει και ο τίτλος της ζυθοποιίας South African Breweries (SAB), η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην εξαγορά της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας Μiller Brewing Company από τη Philip Morris έναντι 5,6 δισεκ. δολ. δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο. Η SAB ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα κέρδη της στο οικονομικό έτος που έληξε στα τέλη Μαρτίου μειώθηκαν κατά 17%.

Πτώση σημειώνει και η μετοχή της Alcatel. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε χθες ότι προέβη σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Telera έναντι τιμήματος 136 εκ. δολαρίων σε μετοχές. Με την απόκτηση της Telera διευρύνεται η γραμμή προϊόντων της Alcatel για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνοντας και τεχνολογία φωνής. Η Alcatel πρόκειται να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα τεχνολογίας της Telera για μεγαλύτερη προσφορά προϊόντων προς καταναλωτές.