Την ανησυχία του ότι η ΕΕ θα γίνει λεία των κερδοσκόπων, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός λίγο πριν τη συνάντησή του με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας.
Την ανησυχία του ότι η ΕΕ θα γίνει λεία των κερδοσκόπων, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
«Θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών», αναφέρει ο Μόντι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε διάφορες εφημερίδες. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία».
Ο Μόντι προειδοποιεί επίσης ότι, αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι λαϊκές διαμαρτυρίες θα αυξηθούν. Αν δεν προκύψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο, «η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως για να ξεπεραστεί η κρίση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας «είναι απαραίτητη περισσότερη ολοκλήρωση».
Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού έρχονται λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Ρώμη μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, η οποία πρόκειται να προετοιμάσει την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
«Αμεσα» η υποβολή του ισπανικού αιτήματος
Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος διαβεβαίωσε σήμερα ότι το αίτημα για βοήθεια από την ευρωζώνη θα υποβληθεί αμέσως μετά την επιστροφή του στη Μαδρίτη.
«Όπως είπα χθες, αυτό θα γίνει αμέσως. Μόλις επιστρέψω στη Μαδρίτη, η επιστολή με την οποία θα ζητούμε βοήθεια θα είναι έτοιμη να σταλεί αμέσως», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός από το Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, η πιθανότητα να δοθεί δάνειο απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και όχι μέσω της κυβέρνησης «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο