Στην ανάγκη ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ευρωζώνη ύψους έως 130 δισ. ευρώ συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος, ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Ισπανός πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.
Στην ανάγκη ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ευρωζώνη ύψους έως 130 δισ. ευρώ συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.
Ο Ολάντ σε δηλώσεις του αμέσως μετά, χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη σε ό,τι αφορά την προτεοιμασία του εδάφους για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την άλλη βδομάδα. «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εμπιστοσύνσης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη» δήλωσε.
Ακόμη, έκανε γνωστό πως οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στο ευρωομόλογο, τονίζοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να χρησιμοποιηθεί. «Θεωρώ πως το ευρωομόλογο είναι μία εναλλακτική ... όχι όμως σε 10 χρόνια» ανέφερε, ενώ τόνισε πως πριν την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας των κρατών-μελών σε μια κεντρική Αρχή στις Βρυξέλλες, χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλευγγύη μεταξύ των κρατών. Όσον αφορά το θέμα του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό.
«Είναι το σωστό μήνυμα να επενδύσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην ανάπτυξη» δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Υπογράμμισε ακόμη πως η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αποκτήσουμε «περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη». «Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ένωση. Επιθυμούμε να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνούν σε αυτό. Δεν χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο «πρώτος στόχος» στον οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας για να μπορέσει να βγει η ευρωζώνη από την κρίση είναι η «προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Διαβεβαίωσε ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, και δεσμευόμαστε γι' αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε στις αγορές και τους Ευρωπαίους πολίτες την προοπτική «της μη αναστρεψιμότητας αυτού του μεγάλου σχεδίου που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής και ονομάζεται ευρώ».
Πάντως, το βράδυ γαλλική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το Παρίσι θέλει να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής επί περισσοτέρων και όχι μόνο σχετικά με το αναπτυξιακό πακέτο, προκειμένου να επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ. Η πηγή διευκρίνισε πως η Γάλλια θέλει να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για πρόοδο προς την κατεύθυνση μια τραπεζικής ένωσης και άλλα μέτρα χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης.
Όπως ανακοινώσε η γαλλική προεδρία, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Παρίσι.
Τη Δευτέρα επίσημο ισπανικό αίτημα στήριξης για τις τράπεζες
Νωρίτερα, είχει γίνει γνωστό πως η Ισπανία θα ζητήσει επισήμως τη βοήθεια της Ευρωζώνης για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος τη Δευτέρα. «Την επόμενη Δευτέρα θα καταθέσουμε την επιστολή με το επίσημο αίτημα βοήθειας» δηλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς δε Γκίνδος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.
Επανέλαβε ότι το θέμα είναι «τυπικό» και διευκρίνισε ότι στην επιστολή δεν θα αναγράφεται το ποσό που χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες. «Το σημαντικό είναι το μνημόνιο όπου θα αναφέρονται οι όροι που θα τεθούν στις τράπεζες», πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας για τις ισπανικές τράπεζες αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τις 9 Ιουλίου, δηλαδή όταν θα συνεδριάσουν ξανά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο ο δε Γκίντος είπε ότι το δάνειο που θα χορηγηθεί στις ισπανικές τράπεζες μπορεί να είναι διάρκειας άνω των 15 ετών και το επιτόκιο να ανέρχεται στο 3 με 4%, διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν» πρόκειται για «υποθέσεις εργασίας» και όχι για οριστικές αποφάσεις.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της για την άμεση συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΕΤΧΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των υπερχρεωμένων τραπεζών, υποστηρίζοντας πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Σε μία άλλη εξέλιξη, νωρίς το βράδυ έγινε γνωστό πως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα 25 Ιουνίου.