Δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), αλλά και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης ένα Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), που θα περιλαμβάνει στοιχεία για την κατηγορία, το είδος της επιχείρησης και την έδρα λειτουργία της. Θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων (διακριτικός τίτλος, δυναμικότητα, ανανέωση, δικαιολογητικών, πορίσματα ελέγχων κλπ), στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο η κεντρική, όσο και οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες. Η υλοποίηση της μηχανογραφικής εφαρμογής του μητρώου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2002, οπότε και θα αρχίσει η λειτουργία της.
Δορυφόρος Λογαριασμός Τουρισμού
Kαταρτίζεται Δορυφόρος Λογαριασμού Τουρισμού (ΔΛΤ) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας.
Οπως τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, ο ΔΛΤ -με την ολοκλήρωση του στις αρχές του 2003- προβλέπεται να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα συγκεντρώνει, ταξινομεί και διασυνδέει τα στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν όλες τις πτυχές του τουρισμού, ως ενιαίου και διακριτού τομέα του οικονομικού και παραγωγικού συστήματος της χώρας.
Ολυμπιακοί αγώνες - Οικοτουρισμός
Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει σχεδιαστεί η οικοτουριστική προβολή των έξι Ολυμπιακών Πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Αρχαία Ολυμπία), μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού.
Eχει ήδη αρχίσει η εκπόνηση μελέτης για την οικοτουριστική ανάπτυξη φυσικών δικτύων οικοτουρισμού σε περιοχές κοντά στις πέντε πόλεις. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, έχει σχεδιαστεί η τηλεπαρακολούθηση με μικρο-κάμερες των παραπάνω περιοχών και η δυνατότητα αποστολής εικόνας πραγματικού χρόνου τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στις ολυμπιακές πόλεις.
Τέλος, σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται και το Εργο της Αντιμετώπισης Κρίσεων. Πρόκειται για την σύσταση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά, όπως ένα ατύχημα (πχ. Εξπρές Σάμινα), μια θεομηνία, μια "επίθεση" ανταγωνιστών κ.α.