Τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε. ώστε να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Μπορούν να γίνουν συστάσεις στην Ένωση στο σύνολό της, ώστε. . . να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία συνταξιοδότησης και στο προσδόκιμο ζωής», ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Σημείωσε μάλιστα ότι οι 27 χώρες-μέλη μπορούν να δεσμευτούν να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα «με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο και με καθορισμένο στόχο».
Ο Ρόμπεϊ τόνισε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας «να μην γίνουν απλώς συστάσεις, διότι μετά καθεμιά χώρα θα κάνει ό,τι θέλει», αλλά η μεταρρύθμιση «να γίνει με δεσμευτικό τρόπο». Ανέφερε ακόμη ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί τους επόμενους μήνες, δηλώνοντας ότι προτίθεται να το θέσει επί τάπητος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες στην οποία θα αναζητηθούν εκ νέου λύσεις για την κρίση στην ευρωζώνη.
Αναφορικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ολοκλήρωσης της Ε.Ε., ο Ρόμπεϊ είπε ότι η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα. «Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή τη συζήτηση περί θεσμών προτεραιότητα», είπε.
«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών. Το να επιδιώξουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες [θα σήμαινε] το να αρχίσουμε συζητήσεις όλων των ειδών για χρόνια», τόνισε.
Ο Βαν Ρόμπεϊ αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που είχαν θίξει οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην σύνοδο της G20 στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό. Χαρακτήρισε μάλιστα «θεμελιώδη» την τραπεζική ένωση προσθέτοντας ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε αυτό από ό,τι σε άλλους τομείς».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο