Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 18:44

Επιπλέον ρευστότητα 137,6 εκατ. ευρώ για τις εμπορικές τράπεζες

Ρευστότητα ύψους 46,8 δισ. δρχ. (137,6 εκατ. ευρώ) απελευθερώνει για τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πράξη του διοικητή της ΤτΕ που εκδόθηκε σήμερα, καταργείται από την 28η Ιουνίου 2002 η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα να τηρούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος το αδιάθετο υπόλοιπο των κεφαλαίων τους, που προορίζεται για τη χρηματοδότηση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Η κατάργηση της υποχρέωσης αυτής οδηγεί στην αποδέσμευση των αδιάθετων κεφαλαίων που ανέρχονται στα 137,6 εκατ. ευρώ. Ετσι στο εξής οι εισπράξεις των τραπεζών που αφορούν την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων (το συνολικό ύψος των οποίων φθάνει τα 312 δισ. δρχ.) θα μπορούν να διατίθενται ελεύθερα.

Τα κεφάλαια αυτά άρχισαν να σωρεύονται στις τράπεζες από το 1966, όταν θεσπίστηκε το Ειδικό Κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της Βιοτεχνίας. Το ποσοστό των δεσμευμένων κεφαλαίων, το οποίο καθορίστηκε αρχικώς στο 6% επί των καταθέσεων της κάθε τράπεζας, μειώθηκε σταδιακά από το 1992. Από τον Ιούλιο του 1993 έπαυσαν να διενεργούνται σχετικές δεσμεύσεις επί των νέων καταθέσεων των τραπεζών και συνεπώς το σύνολο των κεφαλαίων που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέμεινε αμετάβλητο στο ύψος των 312 δισ. δρχ.

Τα κεφάλαια αυτά έκτοτε ανακυκλώνονταν με τη χορήγηση νέων δανείων προς ένα περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που είχαν προηγουμένως δανειοδοτηθεί. Από την 1η Ιανουαρίου 2002 καταργήθηκε και η σχετική επιδότηση του επιτοκίου σε βάρος του λογαριασμού του Ν.128/75 για τα συνομολογούμενα από την ημερομηνία αυτή και εφεξής δάνεια.