Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 19:03

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ για την πορεία των εταιρικών επιδόσεων και η αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον με την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν κράτησαν και σήμερα τους επενδυτές μακριά από τις αγορές.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση της Ε.Ε. να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/30/220341.htm .

Tις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Alcatel SA Μαρκ Ρουάν, υποστηρίζει ότι οι τιμές εξοπλισμού για δίκτυα ταχύτερης ασύρματης τηλεπικοινωνίας έχουν υποχωρήσει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες επαναδιαπραγματεύονται τα σχετικά συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 6,19%. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι τίτλοι της Philips, της Εricsson και της Nokia.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των πετρελαϊκών εταιρειών με αποτέλεσμα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να κλείσουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.040,8 μονάδες μειωμένος κατά 2,06%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.260,14 μονάδες με απώλειες 1,72% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.321 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,55%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 2,06%, στις 4.781 μονάδες.