Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2002 19:07

Δυνατότητα συνταξιοδότησης με 3.500 ένσημα

Στη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα για το ασφαλιστικό συμφωνήθηκαν δύο από τα επιμέρους αιτήματα της ΓΣΕΕ για τις παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα.

Συγκεκριμένα:

- Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μόνο 3.500 ένσημα, αντί των 4.500 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Προφανώς η σύνταξή τους θα είναι περιορισμένη, ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Η ρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα και θα ισχύει έως τις 31/12/2007.

- Δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με τη συμπλήρωση χιλίων ενσήμων στα τελευταία 13 χρόνια αντί των 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε τα υπόλοιπα αιτήματα της ΓΣΕΕ που παραμένουν προς συζήτηση:

- Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο για τη συμπλήρωση 35ετίας στα βαρέα και ανθυγιεινά.

- Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου συνταξιοδότησης των μεταλλωρύχων.

- Απαλλαγή της υποχρέωσης εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή, ύψους 1% και σε ποσό σύνταξης μέχρι 150.000 προβλέπεται μέχρι τις 31/12/2007.

- Αναγνώριση ως συντάξιμου όλου του ασφαλιστικού βίου, πέρα δηλαδή από τα 300 ένσημα το χρόνο που ισχύει σήμερα.

- Τέλος, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο ΙΚΑ με την επιλογή της καλύτερης πενταετίας μέσα στην τελευταία δεκαετία, αντί της τελευταίας πενταετίας που ίσχυε σήμερα.

Τα αιτήματα αυτά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Πολυζωγόπουλος, αναμένεται ότι θα γίνουν δεκτά.

Σημειώνεται ότι αύριο συγκαλούνται τα γενικά συμβούλια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου αναμένεται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό.