Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 18:35

Γ. Παπαστάμκος: Η γεωργία ως μοχλός εξόδου από την κρίση

Η ελληνική γεωργία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργο Παπαστάμκο.

Η ελληνική γεωργία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργο Παπαστάμκο.

Όπως επισημαίνει τόσο η δυσχερέστατη πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση (μέσω τραπεζικών δανείων) όσο και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος γεωργικών εισροών αποτελούν σημαντικά προβλήματα. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ελληνικό γεωργικό εισόδημα σημείωσε περαιτέρω συρρίκνωση κατά το 2011 (μείωση της τάξεως του 5,6%).

Ο κ. Παπαμστάκος χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση για τον συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ «ιδιαιτέρως περίπλοκη» καθώς ορισμένα κράτη μέλη ασκούν πιέσεις, οι οποίες εντείνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης, προς την κατεύθυνση της αποψίλωσης της ΚΑΠ και της μεταφοράς πόρων υπέρ άλλων τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η υπό διαπραγμάτευση μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συνιστά μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να εγκαταλείψει την λογική της συγκυριακής μικρο-διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση των στόχων μίας εθνικής στρατηγικής στον τομέα της γεωργίας.

Όπως τονίζει θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι δυνατότητες, μεταξύ άλλων, για:

- την καλύτερη στόχευση και αποτελεσματικότητα της στήριξης ως προς τους ενεργούς, τους νέους, τους μικρούς γεωργούς, στρατηγικούς γεωργικούς τομείς, τη γεωργική δραστηριότητα στις μειονεκτικές περιοχές

- την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών καθώς και της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, μέσω και της νομοθετικής ρύθμισης των συμβατικών σχέσεων, όπως επιχειρείται επί του παρόντος στον γαλακτοκομικό τομέα

- την κατάρτιση των γεωργών και τη στήριξή τους μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών,

- την προώθηση της οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού, των βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών,

- την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και των συστημάτων ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

- τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και διασύνδεσή τους με την πρακτική εφαρμογή στον γεωργικό τομέα

- τη διασφάλιση μίας οικονομικά και ταυτοχρόνως περιβαλλοντικά βιώσιμης γεωργικής δραστηριότητας

- τη χρήση αποτελεσματικών εργαλείων ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης των κινδύνων, ασφάλισης της παραγωγής και σταθεροποίησης του γεωργικού εισοδήματος

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει, καλείται να συν-διαμορφώσει ενεργά -προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων- το νομοθετικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ από κοινού με τους λοιπούς εταίρους της ΕΕ.

Δηλαδή, όπως εξηγεί, απαιτείται από την Πολιτεία η απαιτούμενη προετοιμασία ως προς τη νέα προσέγγιση που εισηγείται η Κομισιόν σχετικά με τον πυλώνα της Ανάπτυξης της Υπαίθρου, και την υπαγωγή υπό Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο όλων των διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος αναφέρει ότι παραμένει ζητούμενο η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ποιοτικής γεωργικής και αγροδιατροφικής παραγωγής, αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης του τοπικού φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.