Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ενώ ζήτησε από τα κράτη - μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα.
Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε την ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και τόνισε ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, εξετάζοντας διάφορους τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα.
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους έχει καιρό να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στα «προβλήματα επικοινωνίας» που συχνά παρουσιάζονται μεταξύ των κρατών - μελών και των Βρυξελλών, τα οποία, όπως είπε, αποδίδονται σε λάθος «ευρωπαϊκά μηνύματα» που εκπέμπονται συχνά.
Όπως εξήγησε, η κοινή γνώμη στα κράτη - μέλη ακούει συχνά πολιτικούς ηγέτες «από την άκρα αριστερά, το κέντρο και την άκρα δεξιά», οι οποίοι υιοθετούν «ανεύθυνη στάση» επιρρίπτοντας στις Βρυξέλλες όλες τις ευθύνες για τις κακές ειδήσεις που αφορούν τη χώρα τους.
Δεν αποκλείει αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να υπάρξει πρόοδος προς μια δημοσιονομική ένωση.
«Η κρίση υπογράμμισε τις επικαλυπτόμενες επιπτώσεις των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μας», είπε ο Μπαρόζο. Όπως σημείωσε, «σε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική και νομισματική ένωση, οι υγιείς οικονομικές καταστάσεις δεν θα είναι μια επιλογή, θα είναι μη διαπραγματεύσιμες. Προτείνουμε να εξετάσουμε νέους σταθμούς που μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι «η δημοσιονομική ένωση προχωρεί πέραν των ευρωομολόγων» και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στη χρηματοπιστωτική πολιτική και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ