Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Μαΐου 2002 10:57

Νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων η Τράπεζα της Ιαπωνίας προέβη σε αγορές δολαρίων, προκειμένου να συγκρατήσει χαμηλά την ισοτιμία του γιεν και να προστατεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαγιούρο Σιοκάουα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα «έλαβε τα κατάλληλα μέτρα» και θα συνεχίσει να ενεργεί κατ' αυτό τον τρόπο όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Η νέα παρέμβαση έστειλε το δολάριο στα 124,16 γιεν, από 123,35 γιεν αργά χθες το βράδυ, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στα 124 γιεν. Αξιοσημείωτη άνοδο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημείωσε και το ευρώ φθάνοντας μέχρι τα 116,65 γιεν. Αυτή την ώρα βρίσκεται στα 116,31 γιεν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η κυβερνητική χειραγώγηση του γιεν απεικονίζει το πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον εξαγωγικό τομέα.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαγιούρο Σιοκάουα, έχει κατά καιρούς εκφράσει τη δυσφορία του για την πρόσφατη ισχυροποίηση του γιεν λέγοντας: «Είναι για όλους προβληματική μια τέτοια ραγδαία ανατίμηση του γιεν, κατά 5 ή 7 γιεν ανά δολάριο, μέσα σε μία εβδομάδα».