Ως καταστροφικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, από το βήμα της ετήσιας Γ.Σ. της τράπεζας. Προέβλεψε ότι το 2012 θα είναι χρονιά με σημαντικές δυσκολίες για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα.
Ως καταστροφικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Απόστολος Ταμβακάκης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.
Ο κ. Ταμβακάκης, ο οποίο αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του μετά τη Γ.Σ., έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε».
«Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό της πρότυπο, παραμένοντας μέσα στην ευρωζώνη. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή που θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Το ζοφερό παρελθόν δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.
Προέβλεψε πάντως ότι το 2012 θα είναι χρονιά με σημαντικές δυσκολίες για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Αναπόφευκτα, είπε, στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΤΕ θα παραμείνουν η διαχείριση των θεμάτων ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων.
Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, η στρατηγική της ΕΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στην προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την ανάγκη κρατικής στήριξης, με την υλοποίηση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής που θα ενσωματώνει τις μονάδες του Ομίλου στις βαλκανικές χώρες, την πώληση μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα και τη βέλτιστη διαχείριση των λοιπών στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της τράπεζας.
«Κεντρική μας επιδίωξη είναι με τις δράσεις αυτές, η Εθνική Τράπεζα να παραμείνει ο βασικός πόλος σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ικανός να προσελκύσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, η οποία πρέπει να γνωστοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης.
Η στρατηγική της ΕΤΕ θα εστιάσει επίσης στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στη συνέχιση της στήριξης των βιώσιμων πελατών μέσω προϊόντων ρυθμίσεων οφειλών, στη διατήρηση της ρευστότητας και στη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.
«Αλλαγή φρουράς» στην ΕΤΕ
Με την παραίτηση σήμερα του κ. Ταμβακάκη, ολοκληρώνεται η αλλαγή διοίκησης στο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.
Χθες το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, ο οποίος αναφέρεται στην επιστολή του προς το δ.σ. σε λόγους υγείας, οι οποίοι δεν του επέτρεψαν να αποδεχθεί και την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Μετά τη Γ.Σ. ο κ. Ταμβακάκης θα υποβάλει τη δική του παραίτηση στο δ.σ. και αναμένεται η εκλογή του Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, στη θέση του προέδρου θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Ζανιάς.