Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2002 11:00

Σταθερά πάνω από τα 94 σεντς το ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών αναρριχήθηκε εκ νέου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου κατά τις πρωινές συναλλαγές. Στις 10:40 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 94,26 σεντς από 94,05 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Νέα ώθηση στο ευρώ έδωσαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την οικονομία της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε τον περασμένο μήνα στο -12, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, από -18 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του "Bloomberg" εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο -16.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη σημαντική χθεσινή πτώση των μετοχικών αξιών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/04/221438.htm , όπου ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Αφορμή για το νέο κύμα πωλήσεων στάθηκε η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του προβληματικού ομίλου Tyco International Ltd, εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό σχετικά με την αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων.