Σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κάτω από το 1% προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης. Μείωση επιτοκίων και στην Κίνα. Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη Βρετανία.
Σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κάτω από το 1% προχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης που επιβραδύνεται.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% από 1%, λόγω των συνθηκών ύφεσης στην ευρωζώνη και καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.
Την απόφασή της για μείωση του κόστους δανεισμού, την οποία είχαν προβλέψει οι περισσότεροι αναλυτές, διευκόλυνε η διαφαινόμενη τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Πέραν του βασικού επιτοκίου, η ΕΚΤ μείωσε και το επιτόκιο για τις καταθέσεις που δέχεται από τράπεζες της ευρωζώνης από 0,25% στο μηδέν. Πάντως, η κεντρική τράπεζα δεν ανακοίνωσε περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα, όπως την αγορά κρατικών ομολόγων ή τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και είπε ότι η απόφαση για τα επιτόκια ήταν ομόφωνη.
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν ενταθεί οι πιέσεις στις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί, πρόσθεσε.
«Πέρα από το βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη, αλλά βλέπουμε πως η δυναμική έχει αμβλυνθεί από μια σειρά παραγόντων», όπως οι εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους και η υψηλή ανεργία, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υποστήριξε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επαρκούν για τη διαχείριση της σημερινής κατάστασης στην ευρωζώνη. «Το EFSF και ο ESM επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και των ενδεχομένων», δήλωσε ο Ντράγκι και σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν συζήτησε σήμερα για νέα έκτακτα μέτρα.
Μείωση επιτοκίων στην Κίνα
Σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης είχε προχωρήσει λίγο νωρίτερα και η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια προσπάθεια τόνωσης της κινεζικής οικονομίας που παρουσιάζει επιβράδυνση.
Μετά τη δεύτερη μείωση σε διάστημα δύο μηνών, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3%. Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 31 μονάδες βάσης, στο 6%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, το κατώτερο όριο των επιτοκίων δανεισμού διαμορφώνεται πλέον στο 70% των βασικών επιτοκίων, από 80% που ήταν μέχρι πρότινος.
Βρετανία: Επέκταση του προγράμματος αγοράς τίτλων
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το βασικό της επιτόκιο και αύξησε το ύψος του προγράμματος αγοράς τίτλων σε 375 δισ. στερλίνες από 325 δισ. στερλίνες.