Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν την τελευταία οκταετία με μέσο ρυθμό 5% ετησίως (σε σταθερές τιμές), ενώ την περίοδο 2000-01 ο ρυθμός αυτός επιταχύνθηκε στο 10% σε ετήσια βάση.
Οπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, οι κυριότεροι παράγοντες για αυτήν την εξέλιξη ήταν τα χαμηλά επιτόκια, η έλλειψη ελκυστικών επενδυτικών επιλογών δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας στο Χρηματιστήριο και η συγκριτικά ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση (με εξαίρεση το φόρο μεταβίβασης) της ακίνητης περιουσίας.
Οπως επισημαίνει στο ενημερωτικό δελτίο, οι μεταβολές στην αξία των ακινήτων επιδρούν στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Τα νοικοκυριά μπορούν να αυξήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους στο βαθμό που μπορούν να δανειστούν με εχέγγυο την αξία της ακίνητης περιουσίας.
Η σημαντική αύξηση των τιμών των ελληνικών ακινήτων επιδρά στην πραγματική οικονομία. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων την περίοδο 2000-2001 πρόσθεσε 3/4 της ποσοστιαίας μονάδας ετησίως στο ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης.
Συνολικά εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα στην κατανάλωση από τις αυξημένες τιμές των ακινήτων αντιστάθμισε πλήρως την πτώση των μετοχικών τίτλων στο Χρηματιστήριο. Η κατανάλωση ενισχύθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κατ' έτος την περίοδο 2000-2001 και η οικονομική δραστηριότητα κατά 1/3 της ποσοστιαίας μονάδας. Ενδεχόμενη διατήρηση των ρυθμών αύξησης των τιμών των ακινήτων στα επίπεδα του 10% (σε σταθερές τιμές) αναμένεται να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης το 2002 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εάν και μπορεί να μετακυλισθεί ένας μέρος της επίδρασης στο 2003.