Τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα. Ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ωστόσο ζήτησε τη βοήθεια της τρόικας κυρίως στο ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων της ΕΤΕπ.
Τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα.
Όπως ανέφεραν, μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης είπε στους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι «εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά και εσείς πρέπει να βοηθήσετε» αναφερόμενος κυρίως στο ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων φέρεται να δήλωσε προς τους εκπροσώπους της τρόικας ότι θα επιδιώξει την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ως παράδειγμα της σημαντικής καθυστέρησης και των προβλημάτων απορροφητικότητας που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ ανέφερε τα προγράμματα εξοικονομώ κατ' Οίκον, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ψηφιακής Σύγκλισης και το Κοινωνικό Ταμείο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο αναμόρφωσης κάποιων προγραμμάτων, με τον υπουργό να δηλώνει «πιο εύκολα κτίζεις ένα καινούριο σπίτι παρά διορθώνεις ένα παλιό».
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το σύστημα των δημοσίων προμηθειών, των δημοσίων συμβάσεων αλλά και το θέμα των αδειοδοτήσεων.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα. Τα δύο μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΣΕ και η μεταγενέστερη ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι, θέμα το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα.
Το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο σήμερα έκανε την πρώτη διερευνητική επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα επανέλθει μετά τα μέσα Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ