Την τελική δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την έρευνα, στο πλαίσιο του έβδομου προγράμματος πλαισίου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Την τελική δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την έρευνα, στο πλαίσιο του έβδομου προγράμματος πλαισίου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ειδικότερα, συνολικά, 8,1 δισ. ευρώ θα στηρίξουν σχέδια και ιδέες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναζήτηση νέων λύσεων σε ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις που συνδέονται με την αστικοποίηση και τη διαχείριση αποβλήτων. Η χρηματοδότηση, που είναι ανοιχτή σε οργανώσεις και επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες εταίρους, αποτελούν τη μερίδα του λέοντος του προτεινόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ για την έρευνα ύψους 10,8 δισ. ευρώ για το 2013. Οι περισσότερες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων (προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης) θα δημοσιευτούν στις 10 Ιουλίου, ενώ ορισμένες πρόσθετες ειδικές προσκλήσεις θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.
Οι προσκλήσεις έχουν ως αντικείμενο τόσο την καινοτομία όσο και μια σειρά από κοινωνικές προκλήσεις, ρίχνοντας γέφυρες στην πρωτοβουλία «Ορίζων 2020», το επόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα από την ΕΕ για το διάστημα 2014-2020. Συνολικά, για τις θεματικές προτεραιότητες στον τομέα της έρευνας προορίζεται ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Η βιομηχανική καινοτομία θα υποστηριχθεί μέσω δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στην αγορά, όπως είναι οι πιλοτικές εφαρμογές, η επίδειξη, η τυποποίηση και η μεταφορά τεχνολογίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μέσω ενός πακέτου ύψους έως και 1,2 δισ. ευρώ. Η θέση της Ευρώπης ως προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας για τους ερευνητές θα ενισχυθεί με περίπου 2,7 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω ατομικών επιχορηγήσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (1,75 δισ. ευρώ) και των δράσεων Marie Skłodowska-Curie (963 εκ. ευρώ) για την κατάρτιση και την κινητικότητα στην έρευνα.
Με σκοπό τη διάδοση ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας, προετοιμάζεται η νέα πρωτοβουλία «Έδρες του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας (ΕΧΕ)». Με μια πιλοτική πρόσκληση ύψους 12 εκατ. ευρώ θα επιλεγούν συνολικά πέντε έδρες ΕΧΕ που θα φιλοξενηθούν σε πανεπιστημιακά ή άλλα επιλέξιμα ερευνητικά ιδρύματα σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες σε πέντε διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Προκειμένου να φιλοξενήσουν μια έδρα ΕΧΕ, τα ιδρύματα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να στηρίζουν την αριστεία παρέχοντας τα αναγκαία μέσα καθώς και εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωσή τους με αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, όπως είναι οι ανοικτές διαδικασίες προσλήψεων.
Σε δηλώσεις της η αρμόδια επίτροπος Máire Geoghegan-Quinn, τόνισε: «Το νόμισμα της παγκόσμιας οικονομίας είναι η γνώση. Εάν η Ευρώπη επιθυμεί να εξακολουθήσει να ανταγωνίζεται στον 21ο αιώνα, θα πρέπει να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία που θα δημιουργήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη και απασχόληση, τώρα και στο μέλλον. Το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού για την απόκτηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ εξασφαλίζει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χορηγούνται στα καλύτερα σχέδια για τα θέματα που μας απασχολούν όλους».