Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 16:31

Γ. Βρούτσης: «Όχι» σε νέα μείωση του κατώτατου μισθού

«Όχι» σε νέα μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Όχι σε νέα μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα είπε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που τέθηκε χθες από τις ενώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων για επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα των 701 ή 751 ευρώ με μικρότερες μειώσεις της τάξεως του 5% - 6%, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί ζήτημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τόνισε, ότι η επιλογή του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούσε να τεθεί το θέμα, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε, ότι η επιλογή αυτή θα γίνει, «με γνώμονα την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Εν τω μεταξύ, την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο ΣΕΒ έχει προσκαλέσει στη συνάντηση και τις εργοδοτικές ενώσεις του τουριστικού κλάδου και του κλάδου των πολυκαταστημάτων.

«Θα προσέλθουμε στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο με τους φορείς που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ» τόνισε μετά τη συνάντηση με τον κ. Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, και διευκρίνισε ότι η Συνομοσπονδία θα ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις, να επαναλάβουν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, δηλαδή την άρση των μειώσεων στο βασικό μισθό, τη διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και την διατήρηση της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους όρους των ατομικών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας έχει διαλυθεί και κυριαρχείται από απλήρωτους ή ανασφάλιστους εργαζόμενους, και άτυπες μορφές εργασίας.

Πυρά ΚΚΕ κατά κυβέρνησης - ΓΣΕΕ

Πυρά κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της «πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ» εξαπέλυσε το ΚΚΕ: «Ο υπουργός της συγκυβέρνησης με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προκαλούν τους εργαζόμενους. Οι μισθοί σφαγιάζονται άγρια με την εφαρμογή των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, με την επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων που στηρίζει η συγκυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή τους. Συγκυβέρνηση και ΓΣΕΕ παραπέμπουν τα πάντα στον κοινωνικό διάλογο, επιδιώκοντας την παγίωση της εξαθλίωσης των εργαζόμενων με τη σφραγίδα της κοινωνικής συναίνεσης. Η παραπομπή του υπουργού εργασίας για λύσεις μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι απάτη. Και μόνο που δηλώνει ότι όλα είναι ανοιχτά σηματοδοτεί ένα νέο όλεθρο για τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κυβέρνηση, μεγαλοεργοδότες, τρόικα θέλουν να ισοπεδώσουν μισθούς και δικαιώματα και «να οργανωθούν στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο για να φρενάρουν τη βαρβαρότητα και να αντεπιτεθούν για τη δική τους εξουσία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ