Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 20:04

ΤΑΙΠΕΔ: Μόνο δύο αποκρατικοποιήσεις για φέτος

Η πώληση των κρατικών λαχείων και του Κέντρου ξένου Τύπου (International Broadcasting Centre-IBC) είναι τα μόνα project που θα ολοκληρωθούν φέτος όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η πώληση των κρατικών λαχείων και του Κέντρου ξένου Τύπου (International Broadcasting Centre-IBC) είναι τα μόνα project που θα ολοκληρωθούν φέτος όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Με δηλώσεις του στο Reuters, o κ. Μητρόπουλος επικαλέστηκε «διοικητικές καθυστερήσεις» με αποτέλεσμα για φέτος να καθίσταται δυνατή η αποκρατικοποίηση μόνο των κρατικών λαχείων και του IBC.

Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ενώ το κύριο βάρος στο μέτωπο αυτό, μετατοπίζεται πλέον στο 2013, οπότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 23 αποκρατικοποιήσεις συνολικά. Συνεπώς, η πώληση εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ μετατίθενται όπως φαίνεται, για το επόμενο έτος.

Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων ήταν εξάλλου το αντικείμενο συνάντησης που είχε ο κ. Μητρόπουλος με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Οχι» στις αποκρατικοποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Την ίδια ώρα, την αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις διατρανώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων του ΟΣΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος κατά της ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων. Η κ. Διώτη εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα σενάρια «ξεπουλήματος» τού Οργανισμού και υποστήριξε ότι «όταν η κυβέρνηση μιλά για ‘εξυγίανση’, υπονοεί τη διάλυση ήδη υγιών δημοσίων επιχειρήσεων».

Από την πλευρά της, στο πλαίσιο συνάντησης με το σωματείο των εποχικών εργαζομένων στην ΕΒΖ, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τον λαό να εμποδίσει τις αποκρατικοποιήσεις. «Όλη η Ελλάδα πρέπει να βγει στο πόδι και να εμποδίσει τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τη διατροφή και τη δυνατότητα να έχει η χώρα μας αυτάρκεια και να μην κάνει εισαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.