OΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ στήριξαν τα blue chip κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, όμως η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να βελτιώσει το κλίμα στον τομέα τεχνολογίας.
Ο αμερικανικός τομέας παροχής υπηρεσιών ενισχύθηκε το Μάιο με τους ταχύτερους ρυθμούς στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ενώ κινήθηκε ανοδικά για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Ιδιαίτερα ευνοημένος ήταν ο τομέας λιανικής, με τις μετοχές της Wal-Mart και της Gap να ενισχύονται κατά 1,8% και 3,8% αντίστοιχα.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 1,12% και έφθασε τις 9.796,8 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 1.595,26 μονάδες αυξημένος κατά 1,09%.
Μικτή εικόνα εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, καθώς η ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας, εμπνευσμένες από την άνοδο της Nokia, αντισταθμίστηκε από τις πτώσεις στις μετοχές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Το θετικό άνοιγμα της Wall Street πρόσφερε επίσης παρηγοριά στους Ευρωπαίους επενδυτές που υπέφεραν από την πολυήμερη πτώση των αγορών που έφερε τους χρηματιστηριακούς δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδα του οκταμήνου.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,7% και κέρδη 0,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, χάνοντας όλα τα κέρδη που κατέγραψε στην περίοδο της ανάκαμψης μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Οι μετοχές τεχνολογίας κάλυψαν μέρος των πρόσφατων απωλειών παρασυρόμενες από την άνοδο της Nokia κατά 2,1%/. Η άνοδος ήταν μια φυσική αντίδραση της αγοράς που θεωρεί πως η μετοχή του φινλανδικού γίγαντα έχει φτάσει στο ναδίρ υποχωρώντας στα κατώτερα της τριετίας την Τρίτη.
Ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας ενισχύθηκε κατά 1%.
Στον αντίποδα, οι μετοχές του τομέα ενέργειας δέχθηκαν πιέσεις μετά την ανακοίνωση αυξημένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, είδηση που πίεσε τις τιμές του βαρελιού στη διεθνή αγορά. Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι:BP (-3,4%), Shell (-2,8%).
Την ίδια πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων που θέλουν την Ericsson να μην προβλέπει αύξηση της ζήτησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και το 2003.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ