Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2002 14:48

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ, όπως αναμενόταν, στο 3,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αναμένει περισσότερες ενδείξεις για το ρυθμό ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε ότι η ισχύς της ανάκαμψης στην ευρωζώνη και η προοπτική για τον πληθωρισμό παραμένουν αβέβαιες και ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο κατάλληλο επίπεδο για την παρούσα στιγμή http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/22/217878.htm .

«Η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται αλλά η γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Xένρι Χαντ διαχειριστής κεφαλαίων στην F&C Investment Management. «Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου σχεδόν εκμηδενίστηκαν χθες μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον τομέα υπηρεσιών το Μάιο στην ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει το Reuters σε συνεργασία με το ινστιτούτο ΝΤC Research υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 52,1, από 53,3 τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας επιβράδυνση για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ παρά τον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης (0,2%) που παρουσίασε η ευρωπαϊκή οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η Κομισιόν εμφανίζεται αισιόδοξη για το ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στο β' και στο γ' τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/31/220529.htm .

Όπως εκτιμούν οι "Financial Times", η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για ακόμα έναν ή δύο μήνες. Σύμφωνα πάλι με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF), η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος θα βοηθήσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της EBF εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων το φθινόπωρο, εάν το ευρώ διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, με το επίπεδο επιτοκίων να φθάνει το 3,6% μέχρι το Δεκέμβριο από 3,25% που είναι σήμερα.

Η EBF, που εκπροσωπεί 3.000 τράπεζες, στη χθεσινή της ανακοίνωση τονίζει ότι το ευρώ αναμένεται να διευρύνει τα κέρδη του, που ήδη έχουν αγγίξει ζενίθ 16μήνου, υπερβαίνοντας τα 0,945 δολ. με προοπτική να φθάσει την απόλυτη ισοτιμία (1:1) προς το αμερικανικό νόμισμα μέσα σε 12-18 μήνες.

Ωστόσο, περαιτέρω σημαντική άνοδος του ευρώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει τη χρονική επιλογή για την αύξηση των επιτοκίων και να συμβάλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο του 2% που είναι και το πλαφόν που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. «Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο συνεχόμενο έτος που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ. Ομως, μια μεγάλη ισχυροποίηση του ευρώ μπορεί να αναβάλει, ή και να ματαιώσει, την αύξηση των επιτοκίων» τονίζει ο Μάρτιν Χίφνερ, πρόεδρος της παραπάνω επιτροπής.

Επιφανείς οικονομολόγοι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να γίνει πιο ανεκτική απέναντι στον πληθωρισμό, καθώς εκτιμούν ότι ο στόχος του 2% μπορεί να οδηγήσει σε ανώφελα υψηλά επιτόκια, που ενδεχομένως να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/05/221784.htm .

Σημειώνεται τέλος, ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της.