Διαδοχικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου.
Διαδοχικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση διεκδικεί την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα καλύπτει την χρονική περίοδο από το β΄ εξάμηνο του 2012 μέχρι το τέλος του 2016.
Όπως τόνισε, χωρίς αυτό το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα λάβει υπόψη του τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και ιδίως τη βαθύτερη ύφεση, δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2012 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2013 να καταρτιστεί και να κατατεθεί ως προσχέδιο νόμου την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά από συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό αναπληρωτή Επικρατείας της Γερμανίας Μάικλ Λινκ, τόνιζαν πως η Γερμανία δεν διάκειται θετικά σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος, εάν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του φετινού προϋπολογισμού.
Την ώρα που οι επαφές του κ. Στουρνάρα με τους υπουργούς ήταν σε εξέλιξη, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως «η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους, αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές». Επισήμανε ακόμη πως «τα πάντα είναι στο τραπέζι».
Όπως φαίνεται, το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος. «Το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας» δήλωνε στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τονίζοντας παράλληλα πως όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο. Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, έχει πέσει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις.
Οι προτάσεις των υπουργών θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ από τις 24 Ιουλίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στη συνάντηση, θα οριστικοποιηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις μισθών υπαλλήλων, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Σ. Κεδίκογλου: Υπάρχει βούληση για αποκρατικοποιήσεις
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε, μιλώντας στο Real FM, πως υπάρχει βούληση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις. Όπως είπε, έχουν καθυστερήσει οι αποκρατικοποιήσεις για το ΙΒC (σσ: το κτίριο του Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων) και τα λαχεία, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και νομικής φύσεως θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ για τις αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΛΑΡΚΟ που συνδέονται με πρόστιμα για επιδοτήσεις.
«Θα πρέπει οι εταίροι μας να μας βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημα με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κρατικές επιδοτήσεις. Θα πρέπει να βοηθήσουν να λύσουμε ένα αντίστοιχο πρόβλημα που έχει η ΛΑΡΚΟ που τις έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την Ε.Ε., για να μπορέσει να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή τους».
«Πρέπει να γίνουν άμεσα αποκρατικοποιήσεις, ει δυνατόν και αύριο, όχι τόσο για το τίμημα που θα εισπράξουμε από αυτές. Αυτό είναι εντελώς δευτερεύον, προσωπική μου γνώμη, σχεδόν και αδιάφορο ... Είναι το ξεκίνημα της αναστροφής του υφεσιακού μας κύκλου» δήλωσε και ο βουλευτής της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε μιλώντας στη ΝΕΤ, «για να βρει ο κόσμος δουλειά, πρέπει να μπουν στη χώρα λεφτά, πρέπει να ανοίξουν επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, κανένας δεν φέρνει λεφτά στην Ελλάδα, εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα σε ένα διάστημα έξι μηνών θα χρεοκοπήσει».
Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε και τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. «Ορισμένες από τις ανακοινώσεις (σσ. των συνδικαλιστών) της ΝΔ, εγώ προσωπικά τις ακούω και δε μπορώ να καταλάβω ποια είναι η διαφορά τους από του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι τους διαφοροποιεί στο να είναι στη ΝΔ από το να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως συνεχίζει να επιτίθεται στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου όχι μόνο δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα ολοκληρώνουν την ισοπέδωση της οικονομίας και της κοινωνίας. «Δεν αποτελούν αντίβαρο για τη μη εφαρμογή άλλων μνημονιακών μέτρων μείωσης μισθών και απολύσεων, αλλά συμπλήρωμά τους σε μια λογική αποδόμησης και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και ξεπουλήματος στους ιδιώτες όλων των δημόσιων αγαθών» σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση.
Καταλήγοντας τονίζει πως «αυτό που η κυβερνητική τρόικα προσπαθεί να αποκρύψει αναμασώντας αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα δόγματα, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις και δημόσιες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και ο επαναπροσανατολισμός τους στη βάση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών».
Σε άλλη του ανακοίνωση επαναλαμβάνει πως «οι προεκλογικές εξαγγελίες περί αναδιαπραγμάτευσης και για μη περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, αποδείχτηκαν άθλια ψέματα με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου του λαού». Όπως υποστηρίζει, «το μνημονιακό πακέτο των νέων μέτρων δεκάδων δις που αποφασίζει η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την εκ νέου λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτου».
Για «νέο τσουνάμι μέτρων σε δύο δόσεις» που προετοιμάζει «η νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση των προθύμων» κάνει λόγο σε δήλωσή του και ο συντονιστής γραμματέας εργασιακών και κοινωνικών θεμάτων και αυτοδιοικητικών υποθέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Μανώλης.
«Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, εγκαταλείποντας τις κόκκινες γραμμές και τις δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση», αναφέρει ο κ. Μανώλης επικρίνοντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «ανέλαβαν το ρόλο του «τροχονόμου» της τρόικας για να εφαρμοστεί με τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις μια «ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική κοινωνικής αναλγησίας» και γενικού «ξεπουλήματος, που, αντί να σώσει τη χώρα, τη φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία».
«Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτή τη πολιτική που οδηγεί σε απόλυτη φτωχοποίηση και εξαθλίωση. Βρισκόμαστε δίπλα στα κοινωνικά κινήματα και τους συμπολίτες μας που αντιστέκονται και παράλληλα δίνουμε καθημερινά τη μάχη μαζί τους μέσα και έξω από τη Βουλή», καταλήγει η δήλωση του κ. Μανώλη.