Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 19:03

Πιλοτικός κατάλογος για συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων προωθεί η κυβέρνηση. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης ο κατάλογος των πρώτων 20 φορέων.

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων προωθεί η κυβέρνηση. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης ο κατάλογος των πρώτων 20 φορέων. Πρόκειται για τον πρώτο πιλοτικό κατάλογο, αλλά για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις στα αρμόδια υπουργεία. Ο συγκεκριμένος κατάλογος, εάν υπάρξει σύντομα συναπόφαση των υπουργείων, μπορεί και να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια συγχώνευσης ή κατάργησης, καταρχήν ενοποιούνται ομοιογενείς φορείς. Κατά δεύτερον, η συγχώνευση ή κατάργηση θα αξιολογηθεί με κριτήριο το κόστος για το φορολογούμενο σε άμεση εξάρτηση με την χρησιμότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Όπως σημείωσε ο κ. Βολουδάκης «είναι προφανές ότι θα καταργηθούν φορείς όπου γίνεται σπατάλη και η συγχώνευση άλλων θα γίνει κατά τρόπο, ώστε να μη χαθεί η παρεχόμενη υπηρεσία».

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται η δημιουργία φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συγχωνευθούν η ΔΕΘ, η HELEXPO και ο ΟΠΕ. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ο φορέας αυτός να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών προϊόντων, καθώς με την κίνηση αυτή θα επιτευχθεί, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, τόσο η συνέργεια όσο και η οικονομία κλίμακος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μετατάξεις.

Επιστολή Αντ. Μανιτάκη στους υπουργούςΜε τόλμη, ώστε να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια του διοικητικού ανορθολογισμού σε κάθε φορέα, καλεί να προχωρήσουν όλοι οι υπουργοί τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, με επιστολή του. Όπως σημειώνει, η επιστολή αποτελεί συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού σχετικά με την επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην επιστολή γνωστοποιεί τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν από κάθε υπουργείο και τα οποία βασίζονται στην προεργασία που έχει γίνει με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, Ομάδας Δράσης και γαλλικής κυβέρνησης.

Αυτά είναι, καταρχήν η άμεση συγκρότηση ομάδας αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο, προκειμένου να αξιολογηθούν οι κεντρικές, αποκεντρωμένες υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς. Στην έκθεση αξιολόγησης που θα προκύψει θα υποδεικνύονται καίριες θεσμικές αλλαγές, νέες μέθοδοι εργασίας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπηρεσίες ή φορείς που ενδεχομένως κρίνονται ως περιττοί ή αδρανείς.

Τα υπουργεία καλούνται να καταγράψουν ποιοι από τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, οι δυνατότητες αναδιοργάνωσης, κατάργησης ή συγχώνευσης διοικητικών μονάδων, οι αναγκαίες ή δυνατές αναδιαρθρώσεις στις κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Μανιτάκης στην επιστολή, «δεν αρκούν επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε ανώδυνες ανακατατάξεις. Καθετί παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ τους μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο».

Η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων πρέπει «να ολοκληρωθεί πάση θυσία πριν από το τέλος του 2012».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ