Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2002 19:06

Στη δίνη της Wall Street και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η αμερικανική εταιρεία Intel.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία επεξεργαστών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 6,2 δισεκ. δολ. και 6,5 δισεκ. δολ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας για το εν λόγω χρονικό διάστημα έκαναν λόγο για έσοδα μεταξύ 6,4 δισεκ. δολ. και 7 δισεκ. δολ. Η Intel για την υποβάθμιση των αρχικών της προβλέψεων επικαλέστηκε την περιορισμένη ζήτηση των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Merrill Lynch την Πέμπτη αναθεώρησε προς τα κάτω την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Intel σε "neutral" από "strong buy". Ο εν λόγω επενδυτικός οίκος υποβάθμισε επίσης τις συστάσεις του για μία σειρά εταιρειών του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι: Texas Instruments, Semtech, Linear Technology και Analog Devices.

Οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους μετά τη νέα σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/07/222563.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.920,4 μονάδες με πτώση 0,75%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.020,27 μονάδες μειωμένος κατά 1,90% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.202,31 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 50 μετοχές που συγκροτούν τον παραπάνω δείκτη, μόνο δύο έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,89% και βρίσκεται στις 4.569 μονάδες.

Ενδεικτικό των ανησυχιών που προκάλεσε η προειδοποίηση της Intel είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών ARM Holdings, ΑSML και STMicroelectronics κατέγραψαν απώλειες άνω του 5% η κάθε μία.

Αποθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τη γερμανική οικονομία και τα οποία έδειξαν ο αριθμός των ανέργων στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε το Μάιο για 15η φορά μέσα στο τελευταίο δεκαεπτάμηνο, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη αύξηση, σε μηνιαία βάση, της τελευταίας πενταετίας (κατά 60.000 ανέργους, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση). Η αύξηση του αριθμού των ανέργων στη Γερμανία το Μάιο ήταν σχεδόν δεκαπλάσια αυτής που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.