Η κρίση στην Ελλάδα, οι δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας και οι διαθέσεις των εταίρων της, απασχολούν το σύνολο του γερμανικού Τύπου σήμερα.
Η κρίση στην Ελλάδα, οι δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας και οι διαθέσεις των εταίρων της, απασχολούν το σύνολο του σημερινού γερμανικού Τύπου. Στα περισσότερα ρεπορτάζ αναφέρεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο, ενώ γίνεται λόγος για το «τέλος της υπομονής» των δανειστών της.
Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, η «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι «η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία» και τονίζει ότι «Γερμανία και ΔΝΤ αρνούνται ένα νέο πακέτο βοήθειας». Επικαλείται δε πληροφορίες από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι τονίζουν ότι «είναι αδιανόητο η Γερμανίδα καγκελάριος να βρεθεί για μια ακόμη φορά ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, ζητώντας την έγκρισή του για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα» και υπενθυμίζουν ότι η κυρία Μέρκελ αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσπάθειά της να επιτύχει συναίνεση από τον κυβερνητικό συνασπισμό και κατά τις προηγούμενες ψηφοφορίες.
Στο ρεπορτάζ πάντως επισημαίνεται ότι εάν η τρόικα γνωμοδοτήσει υπέρ της αναστολής των δανειακών δόσεων, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το φθινόπωρο. «Η περαιτέρω πορεία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο», γράφει η εφημερίδα, αλλά διευκρινίζει ότι «οι εταίροι δεν διαθέτουν το νομικό πλαίσιο που θα τους επέτρεπε να εκδιώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».
Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενείται άρθρο γνώμης, στο οποίο αναλύεται το σενάριο της στάσης πληρωμών τον Σεπτέμβριο, καθώς, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, «για να κλείσει η νέα τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης, θα πρέπει είτε οι Έλληνες να κάνουν κι άλλη οικονομία είτε οι Ευρωπαίοι να δώσουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια» και ο ίδιος δεν διακρίνει πιθανότητες για κάποια από τις δύο επιλογές.
«Για μια τέτοιου είδους χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης δεν υπάρχει σενάριο, όπως δεν υπάρχει και σενάριο για την συνολική διαχείριση της κρίσης», υποστηρίζει και εξηγεί ότι «νομικά δεν υπάρχει καμία, πολιτικά σχεδόν καμία, βάση για εξοβελισμό των Ελλήνων από την Ευρωζώνη», ενώ «μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Αθήνα». Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η έξοδος θα συνοδευόταν, για την Αθήνα, από ανυπολόγιστους κινδύνους.
«Μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εισέλθει σε αυτή την περιπέτεια. Ενδέχεται να είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτό οι διαχειριστές της κρίσης, υπό την 'Αγκελα Μέρκελ, δεν θα πρέπει όμως να μπερδέψουμε την αιτία με το αιτιατό. Την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι Έλληνες. Είναι ιδιαίτερα ειρωνικό ότι την αδυναμία πληρωμών της χώρας μπορεί να κηρύξει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέχρι πριν από κάποιο διάστημα μπλόκαρε την διάσωση της χώρας από την τρόικα», καταλήγει το άρθρο.
Το περιοδικό «Focus», στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναδημοσιεύει απόσπασμα από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Koelner Stadt-Anzeige», σύμφωνα με το οποίο «η Αγκελα Μέρκελ δεν ζήτησε τυχαία την συμμετοχή του ΔΝΤ στην "Επιχείρηση Ακρόπολις", αλλά ήθελε την συμμετοχή ενός θεσμού, ο οποίος θα υφίσταται λιγότερη πίεση από τους υπεύθυνους της ΕΕ». Ακόμη λιγότερο τυχαία είναι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η σύμπτωση ότι τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται μη εξουσιοδοτημένες, αλλά καλά ενημερωμένες, εκθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».
Στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» γίνεται λόγος για «τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα» και «απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το φθινόπωρο». Η εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην «πρωτοβουλία του για τη συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από την ΕΕ, προκειμένου να φροντίσει η ίδια για την τήρηση των συμφωνιών και να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.
Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι και το Βερολίνο προτίθεται να αρνηθεί νέα βοήθεια.
Στον ίδιο τόνο, η εφημερίδα «Die Zeit», στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι «η κυρία Μέρκελ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» και προσθέτει ότι «η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι δεν θα συγκροτήσει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ